Vakuusrahoista pidetään kiinni vaikka väkisin

Vuokranantajat ovat tulleet taantuman myötä aiempaa tarkemmiksi vuokravakuuksista. Vuokralaisten etuja valvovaan yhdistykseen tulevien yhteydenottojen perusteella vakuusrahojen saaminen takaisin vuokrasopimuksen päätyttyä on vaikeampaa kuin vielä viime vuosina.

Vuokralainen vastaa vain niistä asioista, mitkä tapahtuvat hänen asumisensa aikana. Jos asunnon kunto on etukäteen hyvin kartoitettu ja kirjattu ylös, auttaa se siinä vuokravakuuden palautusvaiheessa.

Vuokralaiset riitauttavat hyvin harvoin saamatta jääneitä vakuusrahoja.

Jos vuokranantaja pidättää vaikka 300 euroa vakuudesta ja tiedetään että käräjäoikeuteen menee tuhat euroa tai enemmän, niin ymmärtäähän sen, että siitä tulee aika kalliit muutama sata euroa kun tonneja joutuu sen saamisesta maksamaan.

Myös vaatimukset pitkistä vuokrasopimuksista aiheuttavat hankaluuksia. Vuokralaisen ei ole pakko suostua pitkään, sitovaan sopimukseen.

Mutta vaihtoehtoa kun ei välttämättä löydy. Meidän mielestämme tällainen sitouttaminen on työvoimapoliittisestikin hankala asia. Asunnon omistavan on vaikea lähteä toiselle paikkakunnalle töihin, mutta nyt myös vuokralaiset ovat ajautumassa samaan asemaan: Ei ole varaa lähteä töiden perässä toiselle paikkakunnalle, jos vuokrasopimus sitoo puolitoista-kaksi vuotta.

Lue lisää Ylen sivuilta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)