4 asteen sääntö

Kirjoittelin tuossa elokuun alussa otsikolla Ethän viilennä liikaa? No, nyt kirjoitan taas.

Syken kestävän kulutuksen ja tuotannon professori Jyri Seppälä on huolissaan riskeistä, joita ilmalämpöpumppujen käyttö sisäilman viilennykseen aiheuttaa.

”Pumppujen käytöllä viilennykseen on omat riskinsä myös talolle – niitä ei ole suunniteltu ottamaan huomioon, että sisäilma olisikin huomattavasti viileämpää kuin ulkoilma.”

Ilmalämpöpumppuja käytetään Suomessa pääasiassa sisäilman lämmittämiseen. Pumpuilla ulkoilmasta tehokkaalla lämmönsiirrolla eritoten suorasähkölämmitteisissä taloissa päästään vuodessa hyvinkin merkittävään sähkönsäästöön. Helteinen kesä on kuitenkin tuonut ilmalämpöpumpuista uuden elementin sähkönkulutukseen – viilennyksen.

Professori Jyri Seppälä suosittaa kuitenkin maltillisuutta ilmalämpöpumppujen viilennyskäyttöön – jo talojen kosteusvaurioiden estämiseksi. Hän suositelee kesäkuumalla sisälämpötilaksi noin neljää astetta viileämmäksi kuin ulkolämpötila, kun käytetään ilmalämpöpumppua viilennykseen.

”Kondensaatiota voi kertyä sisäeristykseen. Tähän liittyvää tutkimusta on paljon tekemättä”.

Viilennykseen on olemassa myös monia mekaanisia keinoja, kuten sälekaihtimien ja markiisien käyttö. Lue lisää Taloussanomista.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)