Ethän viilennä liikaa?

Eilen kirjoitimme kuinka sälekaihtimilla voit hieman helpottaa helletuskaa sisällä ja toissapäivänä vinkkasimme oikeaoppisesta viilennyksestä ilmalämpöpumpulla.

Nyt päätetään tämä hellevinkkiosio viimeiseillä postauksella: Ethän viilennä liikaa?

Talotohtori ja arkkitehti Panu Kailan mukaan höyrynsululla varustetuissa taloissa sisäilman viilentäminen kesähelteillä pitkiksi ajoiksi ulkoilmaa kylmemmäksi aiheuttaa merkittävän kosteusvaurion riskin. Myös VTT:n mukaan riski on olemassa.

Ja tottahan se on. Perusasiat ei muutu ja jos talot suunniteltu niin, että lämpimämpi ilma on talossa sisällä eikä talon ulkopuolella niin nythän näillä helteillä tilanne on kääntynyt päälaelleen ja talotekniset ratkaisut toimivat siis väärinpäin.

Nykyaikaisissa, tiiviissä rakennuksissa käytetään yleisesti kosteussulkuna muovia rakenteiden välissä, joka estää sisäilman kosteutta kulkeutumasta talon rakenteisiin ja tiivistymästä niihin. Rakenteet on tehty vallitseviin oloihin, jotka Suomessa ovat tavallisesti niin päin, että ulkona on kylmempää kuin sisällä. Jos kovilla helteillä sisäilmaa viilentää ulkoilmaa kylmemmäksi, tilanne kääntyy päinvastaiseksi ja kosteus voi tiivistyä väärälle puolelle kosteussulkua.

Perinnerakentamisen asiantuntija ja arkkitehti Panu Kaila pitää sisäilman viilennystä esimerkiksi ilmalämpöpumpuilla isona riskinä tiiviiksi rakennetuissa taloissa.

– Sitä ei saisi tehdä. Saahan ilmalämpöpumpun laittaa, kunhan käyttää sitä lämmitykseen. Nimikin lämpöpumppu kuvaa sitä, että se on lämmityspumppu.

Sopiva sisäilman lämpötila olisi 23-25 astetta, jos ulkona yli 27 astetta. Viilennystä ei kuitenkaan suositella viikkoja kestäväksi.

Viilentimien ja ilmalämpöpumppujen kauppa käy helteillä kuumana, kun helteet ovat kestäneet jo useamman viikon. Jos on koko ajan pitänyt kotina kylmempänä kuin ulkoilma, riski rakenteisiin tiivistyvästä kosteudesta on jo korkea.

– En kylmentäisi viikkoakaan, ja toivoisin, että nyt ei viilennettäisi ollenkaan, Kaila sanoo.

Lue lisää Ylen sivuilta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Ethän viilennä liikaa?

Kommentointi suljettu.