Uuden palvelimen sähkönkulutus

Mittasin meidän uuden (pienen) palvelimen sähkönkulutusta. Mukana mittauksessa sähköä syömässä olivat myös ADSL modeemin ja WLAN -tukiasema. Ko. laitteet ovat UPSin takana ja UPSin sähkönsyöttö on ollut energiamittarin takana.

tomstown palvelin
siinäpä ne siinä sulassa sovussa. vasemmalla vanha hyvin palvellut rauta virrattomana ja oikealla uusi peto työssään…

Mittausaika oli varsin lyhyt – 121 tuntia – mutta antanee kuitenkin kuvaa kulutuksesta. Mittauksen aikana sähköä kului 5 kWh. Koko mittausajan kaikki laitteet olivat päällä.

Mittausaika noin 5 päivää. Eli sähkönkulutus oli n. 1kWh / päivä. Euroissa kulutus (siirto+energia) siis noin 12-13 senttiä päivässä. Kuukausikulutus noin 30kWh eli noin 3,6 euroa. Vuosikulutus olisi siis luokkaa 40-50 euroa.

Edellisen raudan aikana kuukausikulutukseksi laskin noin 7,5 euroa ja vuosikulutus olisi ollut silloin 86 euron hujakoilla. Lue myös mitä kirjoitin kun vuosi sitten mittailin kulutusta edellisen kerran.

Nyt tiedossa kuitenkin oli, että uusi rauta sähköpihimpi kuin vanha. Komponentit kun hankin osaksi sen mukaan miten kuluttavat sähköä. Pyrin valitsemaan vähän kuluttavia komponentteja. Yllätyin kuitenkin kuinka paljon vähemmän kuluttavat vaikka nyt koneesta löytyy tehoa moninkertainen määrä vanhaan rautaan verrattuna. Lämpöäkin syntyy konehuoneeseen entistä paljon vähemmän (luonnollisesti) ja palvelin on hiljainen kuin mikä. Niin se tekniikka kehittyy.

Testasin vielä lopuksi vanhan raudan sähkönkulutusta. Käynnistin virrat, mutta käytännössä on “työttömänä” joten sitä ei kuormita mikään. Idle -kulutus on siinä kuitenkin aika kova verrattuna uuteen palvelimeen. Hetkellinen kulutus sähkönkulutusmittarissa nousi 44kWh:sta 129kWh:iin. Eli vanha rauta nosti kulutusta 85kWh. Tuo pohilla ollut 44kWh siis on UPS:n takana olevien ADSL modeemin, WLAN -tukiaseman ja uuden tomstown -raudan kulutus.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 2 krt)