Vanhojen puukarmisten ikkunoiden kunnostaminen maalaamalla

Ikkunoiden – etenkin puukarmisten – huollon tarve on yleensä suurempi kuin muiden rakennusosien. Yleensä ikkunat huoltomaalataan aivan liian myöhään. Eli yleensä vasta kun vaurioita on jo syntynyt. Ikkunoita huoltomaalamma on helpointa lisätä ikkunoiden käyttöikää.

ikkuna

Meillä tuli mitta täyteen vanhojen ikkunoiden ja niiden jatkuvasta korjaustarpeesta viime syksynä. Keväällä sitten kilpailutettiin ikkunatoimittajia ja toukokuussa vanhat puukarmiset ikkunat vaihdettiin uusiin.

Tyypillisimmät vauriot ja niiden syyt

Yleensä ensimmäiset vauriot ikkunoissa näkyvät puitteen ja karmin alaosassa. Syynä vaurioihin on lasia pitkin valuva sadevesi, joka pääsee sisään kitin ja lasin välistä etenkin, jos kittaukset ovat kovettuneet ja/tai irronneet. Vesi voi tunkeutua ikkunanpuitteeseen myös auenneista nurkkaliitoksista. Siksi nämä osat olisi syytä tarkistaa vuosittain.

Jos puitteissa esiintyy halkeilua, nukkaisuutta tai hilseilyä tai puite on muuten vioittunut, on huoltotoimet tehtävä mahdollisimman pian. Ennen huoltomaalausta lahonneet puuosat tulee poistaa ja korvata uusilla. Mikäli mahdollista, on selvitettävä vaurion syyt ja tehtävä tarpeelliset rakenteelliset muutokset.

Ulko-ovissa vaurioita aiheuttaa useimmin ovirakenteeseen vaakaliitoksista päässyt vesi ja lasiovissa valumavesi, joka imeytyy oveen irronneen kittauksen tai lasituslistan kautta. Myös roiskevesi vaurioittaa aikaa myöten oven alaosia.

Vaneripintaisille ja ohuilla paneeleilla paneloiduille ovipinnoille on tyypillistä voimakas kosteuseläminen, joka aikaa myöten näkyy pinnan halkeiluna ja haurastumisena. Hyvin huonokuntoisille pinnoille ei yleensä enää riitä pelkkä huoltomaalaus, vaan useimmiten on vaihdettava paneeli tai vaneri.

Pinta maalauskuntoon

Likaantuneet pinnat pestään huolella ja huuhdellaan vedellä. Homehtuneet pinnat pestään Homeenpoistolla. Pesun jälkeen pinnat huuhdellaan vedellä.

Irtoava maali ja kitti sekä hauras, nukkaantunut puuaines poistetaan teräskaapimella tai teräsharjalla, ja jäljelle jäänyt maalipinta hiotaan himmeäksi. Hionta on tärkeä työvaihe etenkin vanhoilla teollisilla maali- ja lakkapinnoilla. Kuullotteilla käsitellyt pinnat teräsharjataan puun syiden suuntaisesti.

Ennen muita pohja- tai pintakäsittelyjä puupuhtaat pinnat tulee pohjustaa. Kulma- ja saranaraudat sekä muut metalliosat puhdistetaan ruosteesta ja paljaat metallipinnat pohjustetaan metalliin sopivalla pohjamaalilla

Uudet ikkunalasikittaukset tehdään perinteisellä ikkunakitillä tai vastaavalla. Ennen kittausta on puhdistetut kittiurat pohjustettava samalla tavalla kuin muu pohjustus tehdään. Mahdollisten kittilistojen kunto on tarkistettava. Puiset “alalasilistat” irtoavat helposti kosteuden vaihdellessa eivätkä enää tue lasia ja kittiä. Alumiiniset lasilistat antavat paremman suojan.

 

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 6 krt)