Energiatodistus voitaisiin toteuttaa kustannustehokkaasti

Nykymuotoinen rakennusten energiatodistus on herättänyt tyytymättömyyttä rakennusten ja erityisesti omakotitalojen omistajissa.

Sähkö- ja kaukolämpöyhtiöllä on tietoa asiakkaidensa energiankulutuksesta. Tähän tietoon perustuen voidaan laskea eri vuosina ja vuosikymmeninä rakennettujen talojen ominaiskulutustietoa ja ominaiskulutusjakaumia. Myös öljylämmitteisistä rakennuksista voidaan laskea vastaavia ominaiskulutuksia. Tiedot pitää laskea eri ilmastovyöhykkeille. Rovaniemellä lämpöä kuluu tietenkin enemmän kuin Helsingissä.

Tietokanta olisi mahdollista julkaista esimerkiksi ympäristöministeriön sivuilla. Sivuille voitaisiin rakentaa laskuri, johon rakennuksen omistaja voi syöttää talonsa pinta-ala- ja energiakulutustiedot ja sen, miltä vuodelta kulutustiedot ovat sekä rakennusvuoden ja sijainnin. Laskuri ottaa huomioon vuotuisten lämpötilavaihteluiden aiheuttamat lämmöntarve-erot.

Lue lisää Talouselämästä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)