Syrjäseutujen asuntojen arvo laskee

“Siellä missä on työtä, on kysyntää asunnoilla ja siellä missä on kysyntää, asuntojen arvo pysyy. Infrastruktuurilla, jolla ei ole käyttöä, ei ole myöskään arvoa”.

Syrjäseuduilla asuntojen käypä arvo voi jo lähennellä nollaa. SP-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivaisen mukaan hinnat alkavat laskea myös entistä lähempänä kasvukeskuksia, mikäli peruspalveluista karsitaan.

Suuntaus näyttää olevan vääjäämättä se, että kasvukeskukset kasvaa edelleen ja syrjäseudut kuihtuvat vähitellen pois. Surulliseksi asian tekee se tosiasia, että keskimäärin talon rakentaminen on yhtä kallista missä päin Suomea tahansa. Tulevaisuudessa asunnon arvon määritteleekin yhä enemmän se, missä asunto sijaitsee eikä se, paljonko asunnon rakentaminen on aikanaan maksanut ja paljonko siihen on investoitu.

Se mitä tulevaisuudessa tapahtuu syrjäseutujen arvoasunnoille.

Hankalasti myytävät asunnot tuovat ongelmia varsinkin siinä vaiheessa, kun väestö ikääntyy ja haluaa muuttaa palveluiden ääreen.

Toivanen liittää asuntojen hintakehityksen tiiviisti palveluihin. Hänen mielestään kunta- ja sote-uudistuksissa tulisi ottaa huomioon myös asuntonäkökulma.

Lue lisää talouselämästä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)