Asuminen kallistuu

Asumismenot jatkavat nousuaan ja niiden osuus käytettävissä olevista tuloista kasvaa keskimäärin 1,9 prosenttiyksikköä vuosina 2013–2017. Omakotiliitonja Kiinteistöliiton teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että asumismenot kasvoivat omakotitaloissa vuosina 2009-2013 keskimäärin 4,4 % vuosittain.

Lapsiperheelle sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuminen maksaa eniten Helsingissä ja Espoossa, noin 1 900 (€/kk). Näissä omakotitalon asumismenoissa ei ole huomioitu ulkoalueiden hoitoa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle velattomalle eläkeläistaloudelle edullisimmat kaupungit ovat sen sijaan Oulu ja Seinäjoki (350 €/kk).

Kaupunkivertailussa 120m2 omakotitalon (sähkö) asumiskulut olivat kovimmat Helsingin ja Espoon jälkeen mm. Vantaalla, Kuopiossa, Turussa ja Jyväskylässä.

Omakotitaloissa verojen osuus on peräti 39 prosenttia, vaikka näissä hoitokuluissa (asumismenoissa) ei ole huomioitu ulkoalueiden hoitoa. Suurimmat veroerät omakotitalossa ovat kiinteistövero sekä sähkön yhteydessä maksettavat sähkövero ja arvonlisävero. Eniten omakotiasuja maksaa veroa sähköstä (52%). Sitten kiinteistövero (35%), vesimaksut (10%) ja jätehuolto (3%).

lähde: Suomen Omakotiliitto

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)