Hevostallin viemärin korjaaminen

Eilen edessä oli keväästä asti lomaa odottanut ikävä urakka. Hevostallin viemäri ilmeisesti talvella tukkeentunut ja jäätynyt. Ja tod.näk. halki myös – puhdistuksen/avauksen yhteydessä keväällä viemärivesi nousi pintaan tallin betoniseinää pitkin eikä purkuputkesta tullut mitään…

Pelkkä viemärin kaivaminen koneella pihamaalla ei olisi niin paha juttu, mutta kun tuo viemäri sattuu nyt menemään tuon pari vuotta sitten tehdyn puuceen alla.

Ihan ensimmäiseksi piti tehdä muutamaan tarhaan väliaikainen kulkureitti kaivuutyön ajaksi, että hevoset pääsee tarhaan ja laitumelle myös työmaa-aikaan. Vanhat “ylimääräiset” betonirenkaat kävi hommaan hyvin. Vähän soraa ja se oli siinä.

Ennen kaivuu-urakkaa piti keksiä vielä joku viritys puuceelle, ettei se kaivuun aikana putoa kuoppaan kun maa alta pois kaivetaan. Laajennuksen hirsikuljetuksesta oli tallessa pari pitkää hirttä, jotka viritin kannattelemaan meidän helpotushuonetta.

Jouduin poistamaan vanhaa viemäriputkea noin kahdeksan metriä. Matkalla oli kolme liitosta (kaikki enemmän ja vähemmän virityksiä ja vuotavia), yksi iso reikä viemäriputkessa ja yksi julmetun kokoinen putkitukos. Alla kuvaa kohdasta, joka nyt toimii ok ja josta eteenpäin piti viemäriputki uusia.

Talon laajennuksen viemäröinnin rakentamisesta oli jäänyt yli viemäriputkea ja laatikollinen muhveja. Lisäksi löysin vielä kasan finnfoamia, jotka pistin putkea talven pakkaselta suojaamaan.

Kamala tuuri, että kaikki tarvittava löytyi ylimäämänä omista kätköistä – päästiin tällä erää halvalla tämän putkirikon osalta.

Jostain syystä talon alla menevässä viemäröinnissä on aikanaan säästelty ja putki tehty 75mm viemäriputkesta. Itse vedin lopun (uusitun) putken 100mm viemäriputkesta jo senkin takia, että tukoksia siihen tulee vähemmän helpolla (niin ja sitä 100mm putkea nyt sattui tontilta löytymään).

Putken asennuksen jälkeen täytin putken ympäristön salaojasoralla, tasoittelin (pojat auttoi) ja heitin finnfoamit päälle ja lopuksi maatäyttö.

Lopuksi nuoremmat isännät testasivat viemärin toimintaa – toinen sisällä kaatoi pullosta vettä ja toinen pihalla katsoi ja kikatti putkesta ojaan lorisevaa vettä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “Hevostallin viemärin korjaaminen

Kommentointi suljettu.