Energiatodistus tulee – oletko valmis?

Innostuin etsimään lisää infoa tästä mielenkiintoisesta energiatodistus -aiheesta koska näyttää, että asia kiinnostaa ja paikoin jopa haiskahtaa.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen kirjoitti IL:n blogiin tällä samalla otsikolla joulukuussa 2012. Kaikkossen tekstissä oli muutama oleellinen info aiheesta – niinpä lainaan siitä suoraan muutamat kohdat.

Pakolliseksi tuleva energiatodistus tuo varsinkin omakotiasujille kohtuuttoman lisäkustannuksen, joka itsessään ei vielä johda energian säästöön. On arvioitu, että hallituksen esityksen tarkoittama energiatodistus maksaisi noin 500-700 euroa. Tämä tulee siis asukkaiden maksettavaksi, valitettavasti.

Hallituksen malli perustuu laskennalliseen kulutukseen, jossa arvioidaan mm. rakennusmateriaaleja ja energiamuotoja. Tällainen teoriaan perustuva energiatodistus ei ole tarkka. Tulemmekin näkemään nopeasti kasvavan konsulttien joukon, joka näitä energiatodistuksia alkaa laatia ja laskuttaa. Miten voidaan konsulttien kirjavuudessa turvata se, että kansalaisia kohdellaan tasavertaisesti?

Keskusta ja perussuomalaiset ehdottivat eduskuntakäsittelyssä lain hylkäämistä. Olisi tarvittu uusi valmistelu, jossa energiatodistus pohjautuu todelliseen energiankulutukseen. Tällainen todistus olisi huomattavasti halvempi ja tarkempi. Asiantuntijakuulemisissa on arvioitu kulutukseen perustuvan todistuksen hinnaksi noin 50 euroa. Tällaista todelliseen kulutukseen perustuvaa menetelmää käytetään monessa muussakin kohtaa: esimerkiksi jää- ja pakastinkaappien ja muidenkin kodinkoneiden energiatehokkuus määritetään mitattujen kulutustietojen pohjalta, ei jonkun teorian pohjalta. Tai autojen kulutus ja päästöt – niidenkin energiatehokkuus määritellään mitattujen kulutusten ja päästöjen perusteella, ei sen perusteella, kuinka paksu seinä auton ovessa on tai minkälaisia eristeitä siellä välissä on.

Tällainen todelliseen energiankulutukseen perustuva laskentamalli on käytössä esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa, joka varmastikin EU-maista on lähimpänä Suomea. Mutta nyt Suomi on hallituksen esityksellä siirtymässä laskennalliseen malliin, joka on byrokraattinen, epätarkka ja kallis.

Kaikkosen blogiin – jota kommentoitukin reippaasti – pääset tästä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)