Mielenvikainen energiatodistus

Ensi kesästä alkaen asunnon energiatodistus on laadittava myös vanhaa omakotitaloa myytäessä tai vuokrattaessa. Laki rakennuksen energiatodistuksesta on annettu 18.1.2013 ja laki tulee voimaan 1.6.2013.

Moni omakotiasuja vertaa energiatodistusta ja sen pohjana olevia energiamuotojen kertoimia älyttömyydessään haja-asutusalueiden jätevesiasetukseen. Uudistus herättää raivoa varsinkin suoralla sähköllä taloaan lämmittävien keskuudessa.

Sähkön energiamuotokerroin on korkeampi kuin esimerkiksi öljyn, joten sähkölämmitteisen talon energiatehokkuusluokka muodostuu todistuksessa huonoksi. Talojen omistajat pelkäävät, että huono energiatehokkuusluokitus alentaa talon myyntiarvoa. Rakentamisen energiatehokkuusvaatimusten taustalla on on EU-direktiivi.

Energiatodistus ei kerro totuutta energian kulutuksesta

Ihmetystä herttää etenkin se seikka, että todistus ei kerro talon todellista energiakulutusta vaan luku on laskennallinen. Maallikko ihmettee myös, miksi esimerkiksi uusiutuvaa tuulisähköä käyttävä omakotitalo saa huonomman energiatodistuksen kuin esimerkiksi jos talossa olisi öljylämmitys. Laskennallista kertointahan on perusteltu sillä, että uusiutuva ja luontoa säästävä energiamuoto saa muita pienemmän kertoimen. Mikä tekee tuuli- tai vesisähköstä häviävän luonnonvaran?

Ja kaiken kukkuraksi tämä pakollinen ei totuuteen perustuva energiatodistus (voimassa muuten kymmenen vuotta) maksaa omakotitalon omistajille tulevaisuudessa 700-1000 euroa. Miksi maksaa jostain todistuksesta näin järjettömiä summia, etenkin kun todistus on puhtaasti laskennallinen ja jokaisen maallikonkin laskettavissa ja – mikä tärkeintä – vailla totuuspohjaa?

Mitä sitten vaaditaan, jotta saadaan luotettava energialuku?

Ensimmäiseksi tutustutaan rakennuksen LVIS- ja rakennepiirustuksiin, joista lasketaan kiinteistön bruttoneliöt. Energiatodistustarkastuksen yhteydessä tehdään kiinteistötarkastus – kiinteistö kierretään ja tarkastetaan julkisivut, ikkunat, ovet sekä ylä- ja alapohja. Määräykset eivät vaadi varsinaisia mittauksia, mutta luotettavien tulosten saamiseksi kannattaa kyllä tehdä tiettyjä tarkastusmittauksia.

Jotenkin tulee taas sellainen olo, että valmistelussa mukana olleilla konsulteilla ei ole ollut ihan puhtaat jauhot pussissa. No, joku sanoisi: Elämä on – kallista. Toinen taas tokaisisi, että näin meitä taas viedään…

Lue lisää: 45 minuuttia ja älytön energiatodistus tai Motiva energiatodistus.

Ai niin, kuka voi antaa energiatodistuksen?

Uudisrakennusten energiatodistukset antaa rakennuksen pääsuunnittelija. Isännöitsijäntodistukseen sisältyvän energiatodistuksen antaa isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Erillisen energiatodistuksen antajalta vaaditaan tietty peruskoulutus tai ammatin/työn kautta kokemusta sekä erillinen pätevöityminen, joka todetaan pätevyystentissä. Pätevyyttä haetaan pätevyyden toteajiksi valituilta tahoilta, joita ovat FISE Oy ja Kiinteistöalan koulutussäätiö. Pätevyyden hakija täyttää hakulomakkeen ja osallistuu pätevyystenttiin. Tentin läpäisseet saavat pätevyyden antaa erillisiä energiatodistuksia.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “Mielenvikainen energiatodistus

 1. Matti
  23.02.2013 klo 14:50

  Kyllä Suomessa osataan. Ymmärtääkseni Ruotsissa vastaava energiatodistus perustuu todelliseen kulutukseen mutta Suomessa onnistuttiin sössimään tämäkin. Hienoa Suomi ja EU!

 2. Pasi
  23.02.2013 klo 22:52

  Paska fiilis ja taas aivan paska direktiivi vai mikä lienee. Pitäisi muuttaa kerrostaloon vuokralle niin näin näistä pääsisi.

 3. Eki
  24.02.2013 klo 15:17

  Tuntuu että tästä tulee samanlainen rahastussampo kuin pintapuoliset kuntokartoitukset, jotka ei kerro oikeasti mitään.

  Mutta molempia tarvitaan ja molemmista pitää maksaa vaikka kuinka asuntoa myydessä.

Kommentointi suljettu.