Älä mokaa ilmalämpöpumpulla

Kirjoittelin päivä pari sitten kuinka on nyt alkaa olla takkapolttopuiden aika ja kuinka poltat puita oikein. Takkalämmityksen lisäksi syksy on myös ilmalämpöpumppujen kulta-aikaa – aikaa jolloin ilmalämpöpumppujen omistajat saavat sijoitukselleen parasta tuottoa – siis jos pumppua käyttää oikein!

Uskallankin epäillä, että moni kuluttaja ei osaa ottaa pumpustaan kaikkea irti. Kysypä itseltäsi “koska viimeksi puhdistin ilmalämpöpumpun?” tai “en kai vahingossa lämmitä ja jäähdytä yhtä aikaa?”

Ilmalämpöpumpun käytön suurin haaste on sen tehokas yhdistäminen muuhun lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmään. Meillä mennään suurin osa vuotta pelkällä ilmalämpöpumpulla ja muu lämmitys (sähköpatterit) otetaan avuksi vasta talvella.

Pahimmat virheet ilmalämpöpumpun käytössä ovat:

  1. Ostat ja unohdat. Eli et huolla hankkimaasi laitetta. Säännöllinen huolto (ja tarkkailu) kuuluvat laitteen omistajan arkipäivään.
  2. Käytät ilmalämpöpumppua automaattiasennolla. Ilmalämpöpumppujen auto -asetus on Suomessa hyödytön. Toki sitä voi käyttää, mutta ei siinä mitään järkeä ole. Kesällä kuuluu käyttää viilennys -asetusta ja talvella lämmitys -asetusta. Auto -asetuksella voi käydä niin, että toinen lämmönlähde lämmittää taloa ja ilmalämpöpumppu viilentää ja energiaa kuluu entistä enemmän.
  3. Pidät asunnossa huoneiden ovia kiinni ja huonekohtaisia lämmittimiä päällä. Syksy on Suomessa parasta aikaa hyötysuhteen kannalta lämmittää ilmalämpöpumpulla. Säädä muu lämmitys nollaan, avaa huoneiden ovet ja anna lämmön kiertää.

Lue myös:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)