Soodapuhalluksella puhdasta

Olen aina välillä miettinyt miten meidän 80-luvun lopulla rakennetun hirsitalon pinta pitäisi uusia. Vanha maalipinta pitäisi saada ensin pois sillä ennen hirsitaloja maalattiin maaleilla, joita ei enää siihen tarkoitukseen suositeltaisi. Niinpä meidänkin tapauksessa lienee ainoat vaihtoehdot poistaa maalipinta ensin kokonaan uuden maalipinnan tieltä tai sitten tehdä kokonaan uutta pintaa vanhan päälle. Vanhaa maalipintaa kun ei kuulemma saa enää maalata päälle.

Puhdistuksen ratkaisuna voisi olla soodapuhallus. Ainakin ensivilkaisulla vaikuttaa toimivalta ratkaisulta. Soodapuhallus on tehokas tapa poistaa likaa ja pinnotteita eri materiaaleista. Soodalla voidaan puhaltaa puuta, metallia, lasikuitua, kiveä ja tiiltä.

Kuvan rakennuksen kuusi metriä pitkän ja 2,5 metriä korkean hirsiseinäinän puhdistamiseen kului noin kaksi tuntia aikaa, kertoo Soodamestareitten Jari Laakso.

Soodapuhalluksessa puhalletaan korkeapaineilman avulla soodajauhetta puhdistettavaan pintaan. Menetelmä muistuttaa teholtaan ja työtavaltaan hiekkapuhallusta, mutta on hellävaraisempi ja nopeampi vaihtoehto. Pientaloissa soodapuhallus soveltuu muun muassa maalien, lakan, homeen, noen, lian ja öljyn poistoon ja puhdistamiseen.

Soodapuhaltaa voidaan lähes ympäri vuoden mutta suositeltava ajankohta on kevään ja syksyn välillä. Hintaan vaikuttaa talon koko ja mitä poistettava pinta on.

Rintamamiestalon soodapuhallus maksaa noin 2500-4000 euroa Ja sehän on kotitalousvähennyskelpoista työtä, toteaa Soodamestareitten Jari Laakso.

Kuva Suomela. Lue lisää soodapuhalluksesta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)