Kasvihuoneen hankinta

Meillä lienee edessä kasvihuoneen hankinta tilan emännän puheita kuunnellessa. Sitä ennen – siis ostopäätöstä – on syytä kuitenkin istahtaa alas (kaksikin kertaa) ja miettiä mitä sitä oikein on järkevää hankkia.

  • Minkä kokoinen kasvihuone?Tyypillisin virhe kasvihuoneen hankinnassa on se, että ei mietitä etukäteen käyttötarkoitusta ja tilantarvetta ja hankitaan liian pieni huone. Mieti etukäteen, minkälaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko satoa haluat, paljonko tarvitset työskentelytilaa ja paljonko tilaa haluat kasvualustalle.

    Entä missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut jne? Pienellä suunnittelulla löydät sinulle sopivan huonekoon.

  • Mihin kasvihuone sijoitetaan?Valitse pihastasi mahdollisuuksien mukaan suojainen ja lämmin paikka. Ota huomioon auringonpaiste kesäpäivän aikana. Mieti miten puutarhan pensaat ja puut kasvavat, jottei huoneesi jää niiden varjoon. Mikäli kasvihuoneesi tulee liian aurinkoiseen paikkaan voit aina lisätä varjoa. Tarkista pihasi pintavesien valuminen ettei kasvihuoneesi jää liian märkään paikkaan ja tarvittaessa salaojita kasvihuoneen perustus. Ennen kaikkea ota huomioon tuulensuoja, kasvihuoneen tulisi olla kohtuullisen suojassa kovilta myrskytuulilta.

    Talvella katolta tippuvat lumikuormat voivat olla todella painavia. Kasvihuone tulisikin sijoittaa siten, että katolta tyhjentyvä lumi ei pääse tippumaan kasvihuoneen päälle. Ota huomioon myös rakennussäännökset ja naapurisi.

  • KäytännöllisyysMieti jo hankintavaiheessa lisävarusteiden tarve: Esimerkiksi automaattiset kattoluukun avaajat helpottavat huomattavasti kasvihuoneen käyttöä. Mieti miten kastelu kasvihuoneessasi hoidetaan, tarvitaanko painevettä vai riittääkö sadevesi ja mistä vesi saadaan huoneeseen.

    Useasti varustetarpeen kasvaessa ja harrastuksen laajetessa tulee myös eteen sähkökäyttöisten lisälaitteiden (esimerkiksi lämmitys) hankinta, jo pystytysvaiheessa toteutettu sähköliitäntä tai liitäntävaraus tulee halvimmaksi pitkällä tähtäyksellä. Kasvihuoneen sisätilojen käyttö on hyvä suunnitella jo aloitusvaiheessa: mihin halutaan hyllytilaa, kuinka paljon halutaan kasvualustalle tilaa, työergonomia, kastelulaitteiden sijoittaminen, taimikasvatus, tarvitaanko lattiapinta-alaa tarvikkeille jne.

  • Vertaa laatua ja hintaaEri kasvihuonevalmistajien välillä ja vieläpä eri mallien välillä on suuria eroja. Pelkkä kasvihuoneen pinta-ala ei kerro kaikkea, vaan tärkeää on myös rungon vahvuus, katemateriaalit, korkeus ja ennen kaikkea laatu. Muista että kasvihuoneesi on myös pihasi koristus kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.
(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)