Laske E-lukusi

Laske itse oma E-lukusi

Energiatehokas.fi -sivustolla on linkki laskuriin, jolla voit laskea oman E-luvun toteutuneen mukaan. Mikä E-luku?

Meidän E-luku toteutuneen mukaan (vuonna 2011)

Yritin mahdollisimman todenmukaisesti laskea ko. laskurilla meidän talouden E-lukua. Syötettyäni kaikki tiedot sain seuraavaa:

E-luku eli rakennuksen kokonaisenergiankulutus ohjeiden mukaisesti laskettuna ja säävyöhykkeellä 1 laskennallisesti siirrettynä saisi olla vuonna 2012 enintään 189 kWh/m2,v.

E-luvun enimmäisarvo ei koske vanhoja rakennuksia. Vanhalle talolle voidaan laskea toteutuneita energiakulutuksia ja em. kertoimia käyttäen vertaileva arvo, jolle käytetään nimeä Ev-luku. Meidän kiinteistön Ev-luku on 278 kWh/m2,v.

Näillä lukemilla meidän talouden päästötodistukseen tulisi päästöluokaksi 3, päästöillä 43,1 kg CO2/m2,v.

Laskurin mukaan meillä energiaa kuluu vuodessa 60% lämmitykseen, 37% taloussähköön ja 3% muuhun toimintaan.

Olemme kuitenkin “huono vertailukohde” koska meillä kuluu oleellisesti sähköä myös hevostallilla. Hevostallin sähkönkulutus näkyy kuitenkin samoissa lukemissa ja tallissa on runsaasti valaistusta (mm. ratsastuskenttä), kaksi lämmitettävää huonetta, lämminvesivaraaja ja vesipumppu.

e-luku
kuvassa esimerkkiä kaukolämpötalosta, jossa lasketaan eri kertoimella lämpö ja talossa käytetty taloussähkö

Yksinkertaisempi tapa laskea

Jos haluaa laskea omaa E-lukua niin se onnistuu myös karvalakkikaavalla, ainakin suoran sähkölämmityksen piirissä olevissa asunnoissa.

Jaa vuoden sähkönkulutus asuntosi neliöillä ja kerro energiamuodon kertoimella. Meillä näin laskien luku olisi 243 kWh/m2,v. Tiedä sitten kuinka todenperäinen luku tällöin asetusten säätäjien mielestä on.

E-luku

rakennukseen ostettu energia x energiamuodon kerroin

Energialähteiden kertoimet:

Sähkö 1,7
Fossiiliset polttoaineet 1,0
Kaukolämpö 0,7
Uusiutuvat 0,5
Kaukojäähdytys 0,4

Lue myös Tekniikka&Talous -lehden (johon linkitetty ylempi kuva) artikkeli Rakentamisen energiamääräykset lievenivät suunnitellusta – miten kävi sähkölämmityksen, jossa asuntoministeri Jan Vapaavuori kommentoi uusia määräyksiä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 4 krt)