Myrkkypommi kodissasi?

Home ei ole ainoa kodin sisäilman ja terveyden pilaajia. Itse asiassa moni homeremontti voi olla turha, koska huomattavasti useammin syy selittämättömiin oireisiin löytyy lattiasta ja 2-etyyliheksanolista. Tämä hajuton ja vielä vähän tunnettu yhdiste kerääntyy elimistöön ja aiheuttaa homeoireiden tapaisia ylähengitystieoireita.

Näin raflaavasti kirjoitti taannoin taloussanomat.

Tutkimusyritys Ositumin laboratorion toimialajohtaja Merja Mikkosen mukaan 2-etyyliheksanoli on itse asiassa huomattavasti hometta yleisempi sisäilmaongelmien aiheuttaja.

Julkisissa rakennuksissa peräti kolmessa tapauksessa neljästä syy ongelmiin löytyy homeen sijaan 2-etyyliheksanolista.

Nykyiset raja-arvot liian korkeita!

VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija ja työterveyshuollon tekninen asiantuntija Raimo Lajunen hämmästelee jutussa esiintyneiden asiantuntijoiden lausuntoja. Lausuntojen mukaan 2-etyyliheksanolin määrä sisäilmassa on normaali, kun se on alle 10 µg/m. Toimenpiteisiin kehotetaan vasta siinä vaiheessa, kun pitoisuus on 10–15 µg/m3.

Tutkimustemme perusteella sellaisessa tilassa, jonka huoneilmassa on näin korkea 2-etyyliheksanolipitoisuus, on jo vakavia ongelmapaikkoja.

Olen Ositumin laboratorion toimialajohtajan Merja Mikkosen kanssa samaa mieltä siitä, että ongelma on merkittävästi suurempi kuin on edes osattu ajatella.

Lue lisää taloussanomista otsikolla Kohu paisuu: Salliiko Suomi myrkkyasunnot?.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)