Elämä on – kallista!

Vuodet vierivät ja ihmiset vanhenevat. Yhtä vakaasti varmasti ylös- ja eteenpäin menee pientaloasukin elinkustannukset. Viime aikoina olemme saaneet todistaa ja nähdä monissa poliittisissa keskusteluissa kuinka valtiovalta vähättelee Suomen pientaloasukkaita.

Jo toteutetut ja nyt suunnitteilla oleva verotuksen muutokset ovat korottaneet ja tulevat korottamaan lisää suomalaista asumista – etenkin omakotiasumista. Energiaverouudistus kolahtaa kunnolla omakotiasujien kukkaroon viimeistään maaliskuussa. Verouudistuksen rahoilla katetaan mm. poistunutta työnantajien kela-maksua. Sillälailla.

Verojen osuus sähkölaskusta oli aiemmin 25 prosenttia. Nyt luku on jo 31 prosenttia. Tähän vaikutti myös viime vuonna noussut arvonlisävero. Energiverotusta on perusteltu tasa-arvolla ja ympäristötekijöillä, mutta kulutukseen ei helpostikaan Suomen ilmastossa pysty vaikuttamaan asumismukavuuden kärsimättä. Ei tämä ainakaan tasa-arvoa ole. Energiavero rankaisee erityisesti omakotiasujaa ja siinäkin sähkölämmittäjää. Kyllä energian yletöntä käyttöä tulee hillitä, mutta ei veroin.

Korson omakotiyhdisyksen Hannele Puusa-Ruohonen kiteyttää asian hyvin:

Valtio yrittää vain parhaansa mukaan keksiä tapoja kerätä veroja ja nyt omakotiasukkaat ovat kohteena. Kerrostaloissa lämmitellään mukavasti.

Jostain kummasta päättäjiin on pesiytynyt harhakäsitys “kunhan hinnat nousee niin kyllä kulutuskin laskee”. Kukaan ei ole tainut eduskunnan käytävillä ajatella, että on olemassa asioita, joita pitää ostaa hinnasta riippumatta – maksoi mitä maksoi. Jäteastiat on tyhjennettävä, kaupassa ja työssä on käytävä – ehkä jopa omalla autolalla kun julkista liikennettä ei ole – ja  taloakin pitää lämmittää. Tähän joku tietysti vastaa, että voihan tinkiä ja tyytyä vähempään. Oikein ja kyllä. Mutta entä sitten jos kaikki “tyhjät on jo otettu pois”. Ajetaan autollakin vain ne pakolliset matkat, talo lämmitetään vain sen verran että ei jäädy. Jätettä kierrätetään mahdollisuuksien rajoissa. Entä mitä siellä niissä mummonmökeissä, joissa eletään niukasti ja nuukasti takuuelääkkeen turvin ja palellaan villapeitteiden alla? Lyhyt lainaus 80-vuotiaalta turkulaiselta:

Luulevatko vallapitäjät, että kaikki omakotikiinteistön omistajat ovat varakkaita ihmisiä? Ainakin ennen suuri osa oli tavallisia työläisiä, jotka kovalla työllä lunastivat tonttinsa ja itse kaivoivat perustuksensa ja maksoivat kunnalle moneen kertaan liittymät. Sen ajan rintamamiestalot olivat se tavallinen talotyyppi.

Tuo kolahti. Itse tässä mekin ollaan tontti lunastettu, käsin perustus tehty ja talon sen päälle kasattu. Noh, mitä sitä ei tekisi että herrat on ja saa sen mitä haluaa…

Katsotaanpa mitä kaikkea maksuja – veroja ja kustannuksia – asumiseen jo kohdistuu Suomessa vuonna 2011. Ja tässä vain muutamia mainitakseni:

 • Lämmitysenergian hinta nousi jo ja kohta nousee lisää kun kerran kovaa tulosta tavoittelevilla pörssiyhtiöillä on “kovat paineet hinnankorotuksille”. Pelkkä energiaveron korotus toi arvioilta useiden satojen eurojen lisälaskun omakotiasujalle.
 • Kiinteistövero nousi ja kunnallistalouden paineet nostaa sitä ovat “valtavat” vaikka monissa tapauksissa kiinteistöverot ovat jo aivan äärirajoilla.
 • Kunnalliset vesimaksut (ja jätevesimaksut) nousivat ja raapivat kuluttajan kukkarosta paikoin 10-20% enemmän kuin aiemmin.
 • Jätemaksuihin tuli vielä reilummat korotukset jäteveron myötä. Ja paikallisen toimijan laskun mukana toimittama kirje kertoo mitä tuleman pitää: “Viimeistään kesällä jätemaksuihin on tulossa uusia korotuksia työvoiman palkkakustannusten ja polttoainekulujen voimakkaasta kasvusta johtuen”. 2010-luvun Suomessa ihmetellään jatkossakin miksi metsiin syntyy laittomia kaatopaikkoja.
 • Polttoaineen korotukset näkyvät myös suoraan pientaloasukin kukkarossa. Kaupassa ja töissä pitää käydä vapaa-aikaa unohtamatta. Etäisyydet ovat paikon hyvinkin pitkiä. Polttoainetta on ostettava ja kulutettava – maksoi mitä maksoi.
 • Eduskunnan hyväksymät haja-asutusalueiden jätevesimääräykset tuovat kertaluokkaa 5000-10000 euron lisäkustannukset liki kaikkiin ennen 2000-lukua rakennettuihin kiinteistöihin.

Sähkönkulutus hipoo tällä hetkellä Suomessa kaikkien aikojen ennätyksiä. Perjantaina 18.2.2011 aamulla klo 09-10 välisenä aikana kulutukseksi mitattiin tämän talven huiput Suomessa – reilut 14 800 megawattituntia. Kaikkien aikojen ennätys on noin 14 900 megawattituntia. Tästäkin kulutuksesta kiittää miljoonaosinkoja jakavien sähköverkonhaltijoiden johtoryhmät ja nöyrinä maksumiehinä toimivat kuluttajat, joilla ei ole vaihtoehtoja.

Edellisessä on lainauksia Omakotiliiton jäsenlehdestä Suomen omakoti -lehdestä. Ja loppuun vielä ajatuksia herättävä kysymys: Kaiken edellisen jälkeen miltäpä tuntuu jospa jatkossa maksatkin veroa myös omassa asunnossa asumisesta?

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Elämä on – kallista!

 1. 21.02.2011 klo 19:06

  Pitää lisätä faktaa kun nyt tuli sähkölasku. Sähköveron laskuttaa sähköverkkoyhtiö sähkösiirron yhteydessä. Ja myös verosta maksetaan 23alv.

  Sähkövero 12/2010 1,0861 c/kWh, päiväsiirtohinnassa veron osuus 28%
  Sähkövero 01/2011 2,0947 c/kWh, päiväsiirtohinnasta veron osuus 43%. päiväsiirtohinta ilman sähköveroa 2,79 c/kWh.

  Aika kova korotus siis…

Kommentointi suljettu.