Jätevesiasetukseen tarkennuksia

No niin, pikkuhiljaa alkaa asia selvitä. Eduskunnan ympäristövaliokunta on saanut valmiiksi oman mietintönsä uusista jätevesisäännöksistä ja maaseudun jätevesisotkuun saadaan siis vihdoin ratkaisu – vai onkohan tämäkään lopullista?

Eilen kuitenkin varmistui, että vaatimuksia haja-asutusalueiden jätevesien puhdistuksesta lievennetään hieman. Tulevalla lainmuutoksella vapautetaan 68 vuotta täyttäneet uusista jätevesimääräyksistä. Vapautus ei kuitenkaan koske vapaa-ajan asuntoja tai tulevaisuudessa rakennettavia rakennuksia. Rannoilla ja tärkeillä pohjavesialueilla kunnat voivat kuitenkin antaa tiukempia määräyksiä.

Pääsikö valtio nyt pälkähästä?
Jätevesiasetuksen höllentäminen päästää valtion pälkähästä korvausvaatimuksilta. Näin arvioivat sekä ympäristöministeriö että eduskunnan ympäristövaliokunta.

Muutokset eivät ole niin olennaisia, että ne muuttaisivat jo tehtyjen investointien kannattavuutta. Kenellekään ei ole aiheutunut haittaa. Jos on tehnyt vanhojen säädösten mukaan investoinnin lähiympäristöönsä, sitä ei voi laskea haitaksi

ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) sanoo. Edellinen lainaus Kauppalehdestä.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 3 krt)

6 kommenttia kirjoitukseen “Jätevesiasetukseen tarkennuksia

 1. 26.01.2011 klo 15:56

  Osaatkohan Remonttireiska sanoa, miksei haja-asutusalueella ihmiset ole innostuneet asentamaan koteihinsa kompostikäymälöitä? Selviäisivät ihan helvetin paljon halvemmalla. Ja vähemmällä selviäsii ympäristökin.

  Nyt vaan on niin, että jätevesijärjestelmien myyjät ovat olleet hanakasti asialla, ja saaneet tehtyä mitä halusivatkin eli myyneet tuotteitaan. Missä ovat kuivakäymälä/kompostikäymäläasiantuntijat myyntipuheineen? Aika moni maalla asuja varmasti vaihtaisi mielellään kompostivessaan, kun huomaisi miten hyvä, hajuton ja siisti ratkaisu se on. Ja toimii varmasti, ja mahdolliset huoltotoimet osaa itse kukin tehdä ihan itte.

 2. 26.01.2011 klo 16:48

  Kuivakäymälä on hyvinkin järkevä ratkaisu, mutta ei muuta haja-asutusalueiden ihmisten ongelmaa mitenkään. Asetus kun koskee muutakin “jätevettä” kuin vessanpyttyyn tulevaa/lähtevää.

  Toisin sanoen, suihkuvedet, keittiövedet, pesuvedet jne pitää myös käsitellä jotenkin – ja jatkossa asetuksen puitteissa.

 3. 29.01.2011 klo 14:55

  Muuttaahan se kuivakäymälä tilannetta oleellisestkin. Jos ei tule käymäläjätettä, harmaiden vesien puhdistukseen ei tarvita niin järeitä=kalliita systeemejä.

 4. 29.01.2011 klo 22:49

  Niin siis jos oikein järjellä ajatellaan – tässä jätevesiasiassahan ei saa ajatella – niin eihän tuo wc:n aihauttama “jäte” ole sitä mitä pitää puhdistaa. Sehän on ehtaa tavaraa, jonka voisi sellaisenaan kaataa vaikka omalle kukkamaalle… Niinhän sitä nytkin tehdään kanankakka/hevosenlanta muodossa. Eikä niitä koiranjätöksiäkään luonnosta sen enempiä puhdistamoihin kiikuteta.

  Puhdistusta ja ympäristöhaittoihin paneutumista sen sijaan vaatii kaikki muu kodin jätevesi. Pesuvesi (pesuaineet, myrkyt yms), suhkuvesi (suhkugeelit, shampoot) jne jotka ovat oikeasti kemiallisesti tuotettuja ja näin yleensä luonnolle ongelmallisia yhdistelmiä.

  Toisin sanoen, WC ei vaadi järeitä=kalliita systeemejä vaan kaikki tämä muu meidän nykyihmisen normaaliksi luokittelema päivittäinen hygienia.

 5. 03.02.2011 klo 09:48

  Kun raja-arvoja lievennetään, päästään kelpo puhdistustulokseen ilman mutkikkaita laitteita. Puhdistamo voi toimia ilman ainoatakaan piuhaa tai pumppua. Kirjoittelin aiheesta syksyllä omassa blogissani.
  http://viestitin.blogspot.com/2010/11/jarkea-jatevesien-kasittelyyn.html

 6. 07.02.2011 klo 11:47

  Aron,

  Onhan asia toki niinkin, mutta totuushan on, että ei raja-arvoja lieventämällä päästä yhtään “kelpompaan puhdistustulokseen”. Lopputulos on sama. Tässä tapauksessa raja-arvoja lieventämällä tavoitetta vaan lasketaan huimasti ja se alkuperäinen ajatus – puhtaampi jätevesi jää nyt toteutumatta.

  Mutta olen samaa mieltä – että koko hömpötys vähän turhaa. Huvittavinta kylläkin tässä nyt, että hyvästä ajatuksesta/tavoitteesta nyt tingitään ja ne jotka ovat jo aiemmin asiaan investoineet kokevat vääryyttä ja turhautumista. Osin jopa on petetty olo.

  Raja-arvoja laskemalla pyritään nyt vain välttämään virkamiesten/kansanedustajien kasvojen menetys ja suoranainen korvausvaatimusryöppy niiltä jotka ovat hommansa jo hoitaneet.

Kommentointi suljettu.