Ensi vuonna verottaja käy useammin pientalon omistajan kukkarolla

Minun ja muidenkin pientalo-omistajien kukkarolla käydään ensi vuonna ahkerasti. Monet hinnat ja maksut nousevat niin paljon, että luvassa voi olla jopa satojen eurojen lisälasku vuodessa. Ainakin näistä tulee lisämenoja 2011:

  • energiaverojen korotus: lämmityskuluihin satoja euroja lisää
  • ruuan kallistuminen, paikoin jopa 10%
  • uusi makeisvero, 75c/kg
  • polttoainemuutos 95E–E10
  • kunnalliset verot ja -palvelumaksut
  • jätemaksu, n. 7%
  • vesimaksu

Ensi vuonna 49 kuntaa nostaa veroprosenttiaan. Esimerkiksi Helsingissä veroprosentin nosto vie keskituloiselta asukkaalta kolmisensataa euroa vuodessa.

Energiaveroihin vuodenvaihteeksi odotettu tasokorotus iskee kipeimmin pientaloissa asuviin. Maakaasu-kaukolämmön, oman öljykattilan tai suoran sähkölämmityksen varassa oleva pientaloasuja saa pulittaa ensi vuonna 200–400 euroa enemmän kuin nyt.

Myös autoilu kallistuu. 95E-bensiinilaadun tilalle myyntiin tulee etanolisekoitus E10, jota moni auto kuluttaa hieman enemmän kuin perinteistä ysiviitosta. Uutuusbensan litrahinnoittelukin on vielä arvoitus. Ja jos ajokki ei jostain teknisestä syystä voi käyttää E-kymppiä niin sitten joudutaan jatkossa ostamaan kalliimpaa 98-bensiiniä.

Pienemmissä kunnissa omakotitalojen jäteastioiden tyhjennyskerta tulee maksamaan ensi vuonna muutama kymmenen senttiä enemmän kuin nyt.

Vedestäkin tulee monessa kunnassa kalliimpaa. Omakotitalossa asuvan perheen vesimaksu nousee muun muassa Espoossa keskimäärin 2,23 eurolla kuukaudessa ja Kauniaisissa 1,61 eurolla kuukaudessa.

Elintarvikkeet kallistuvan tämän talven aikana nopeasti, jopa 3,7 prosenttia. Eniten kallistuisivat viljatuotteet kuten leipä.

Suomessa valtio iskee ensi vuonna myös makeannälkäisten ihmisten lompakoihin. Uusi makeisvero haukkaa esimerkiksi jokaisen karkkipussin, jäätelötuutin ja suklaapatukan hinnasta pienen siivun valtion kassaan. Veron suuruus on 75 senttiä kilolta. Virvoitusjuomalitrastakin valtio imaisee ensi vuonna 7,5 sentin veron.

Lähteenä TalousSanomat.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)