Myy asuntosi itse – viisi vinkkiä!

Tuttu juttu ja sama virsi, mutta muistutus ei ole pahasta. Itse myymällä säästää usein tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia.

Helsinkiläinen Rainer Hindsberg laskee säästäneensä noin 30 000 euroa hoidettuaan asuntokauppansa ilman välittäjiä.

kertoo TalousSanomat.

Oman asunnon hintaa arvioidessa kannattaa käydä kurkkaamassa ympäristöministeriön hintatietopalvelussa.


Viisi vinkkiä asunnon itsenäiseen myyntiin:

  1. Tee hyvät pohjatyöt. Tutustu hintoihin asuntoilmoituksia seuraamalla. Kattava tietokanta toteutuneista asuntokaupoista on ympäristöministeriön sivulla. Laske sen avulla esimerkiksi keskihinta neliölle omalla alueellasi. Katso mitä saat oman asuntosi hinnaksi ja vertaa lukua vastaavien asuntojen hintoihin.
  2. Puhu taloyhtiön hallituksen kanssa ja varmista, että tiedät kaikista suunnitteilla olevista remonteista. Riitatapauksessa ei riitä selitykseksi ”en tiennyt”.
  3. Ota asunnosta hyvät kuvat. Vertaile eri ilmoituspalveluiden hintoja ja pane kuvallinen ilmoitus esimerkiksi nettiin. Ilmaisia osto- ja myynti-ilmoituspalveluita netissä ovat muun muassa Asuntoilmoitukset, Asuntohelppi, OstaMyy, Tori, Verkkopirkko ja Löytö. Maksullisia ovat esimerkiksi Etuovi ja Oikotie.
  4. Lista asiakirjoista, joita asuntoa myyvä tarvitsee, on Kuluttajaviraston sivulla täällä.
  5. Kauppakirja kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Siihen kannattaa kirjata perustietojen eli myyjän, ostajan, myytävän kohteen ja hinnan lisäksi asunnossa olevat mahdolliset virheet ja tulevat remontit. Näin ostaja ei voi myöhemmin väittää, ettei hänelle kerrottu esimerkiksi myyjällä jo tiedossa olleesta putkiremontista. Kauppakirjamallin saa esimerkiksi Suomen lakioppaan sivulta täältä.

Vinkeistä saamme kiittää Taloussanomia.

Itse olen nyt tehnyt muutamat asuntokaupat. Viimeisin kauppa tehtiin ihan itse ja ilman välittäjiä – kulut olivat minimaaliset ja kaupat sujuivat yhtä sulavasti kuin ennenkin, ellei jopa sulavammin kun vähemmin eri ihmisten kanssa sovittavia asioita.

Toiseksi viimeinen asuntokauppa tehtiin välittäjän toimesta. Ensin koetettiin tehdä kauppoja itse ja sen jälkeen välittäjä hoiti homman – hintaa tosin oli vähemmän mitä ensin omassa yrityksessä ja kulut tietysti meille isommat.

Ainoa mistä tuli vähän erimielisyyttä välittäjän kanssa oli asuntoilmoituksissa käytettävät valokuvat. Itse suosin omia itse ottamiani, mutta välittäjä halusi ottaa omat kuvat (mielestäni huonompia ja ei niin myyviä). Totuus taisi kuitenkin olla, että välittäjä ei vain osannut lisätä ilmoituksiin muita kuin omalla kamerallaan ottamiaan kuvia (jouduin lopulta opastamaan kuinka ottamani kuvat saa ilmoituksiin) – joskus se on pienestä kii…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)