Ilmastoinnin säätö / mittaus

Olen tällä viikolla tutustunut aiheeseen ilmastoinnin mittaus, ilmastoinnin säätäminen. Alkuviikosta sain yhden tarjouksen koko talon ilmastoinnin mittauksesta ja säätämisestä. Ammattimiehen toimesta tehtävä työ vaatinee (kuulemma) neljästä viiteen tuntia ja hintaa työlle sellaiset 200-300 euroa. En osannut oikein olla hinnasta mitään mieltä – voi olla, että hinta on edullinen. Toisaalta tuntuu, että hinnassa olisi vähän ilmaa. Minulla ei vielä ole hintatasosta laajempaa käsitystä.

Eilen aloin tutkia aihetta tarkemmin ajatuksella “mitäköhän mittari maksaa, jos mittaukset tekisi itse”.

Löysin aika helpolla seuraavaa: Yhden kuppikunnan mukaan näitä hommia ei kannata tehdä tee-se-itse -meiningillä vaan jättää mittaukset ja säädöt suosiolla ammattilaisille. Toiset taas ovat sitä mieltä, että mittaukset voi ihan hyvin tehdä itse eikä niistä ole mitään järkeä maksaa suuria summia muille. Itse alan kallistua jälkimmäiselle kannalle – onhan meillä ilmastointi ollut nytkin käytössä ilman sen tarkempia mittauksia ja ei omatoiminen mittaaminen asiaa varmasti ainkaan huonompaan suuntaan vie – vai viekö?

Ilmastoinnin mittaukset voi kuulemma tehdä kahdella eri mittarilla:

Netistä löysin aika äkkiä yhden kaupan, joka myy lämpötila-anemometriä hintaan 145 euroa. Eli yhdellä ammatti-ihmisen säätö- ja mittauskäynnillä ostan komiasti oman mittarin ja teen tee-se-itse -mittauksia jatkossa vaikka joka viikko.

Suomi24 -sivustolta löytyi pika-pikaa yksi keskustelu aiheesta. Siellä ollaan aika samoilla linjoilla mitä edellä kerroin.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

7 kommenttia kirjoitukseen “Ilmastoinnin säätö / mittaus

 1. Tomi
  07.10.2009 klo 08:05

  Törmäsin tämmöiseen keskusteluun etsiessäni kuumalanka-anemometriä.

 2. jarkko
  05.08.2010 klo 19:17

  tämä kuuluu taas niihin todella tyhmiin tee se itse miehiin.. ammattitaito kuuluukin maksaa ja itse mielelläni maksan siitä että homma tulee kerralla kuntoon eikä tarvitse itse huolehtia ja 200-300 on kuitenkin suhteellisen pieni summa

 3. 05.08.2010 klo 19:31

  Jees, tämä allekirjoittanut remonttireiska turvautui ammattimiehen mittauksiin.

  Toki uskon, että samat mittaukset mittareilla/taulukoilla pystyy tekemään kuka vaan vähänkin omatoiminen remonttireiska – kunhan tietää mitä tekee. Ei tuo mittaaminen/säätäminen mitään rakettitiedettä ole.

 4. Kauko
  16.05.2011 klo 13:50

  Toi hinta on aika vähän. Kun säädöt tehdään huolella menee siihen aikaa runsaasti.
  Kun aiheesta ymmärtää vähän ei ymmärrä miten vähän ymmärtää ja miten paljon on asioita huomioon otettavana. Kun säädät talos hiemankin ylipainieseksi homehtuu viikossa.
  Toisaalta voi sen itse tehdä, mutta kyllä pitää olla ymmärrystä aiheesta tai kannattaa jättää asiansa osavalle.

 5. Jeppe12323
  05.07.2011 klo 15:48

  Minkähän kokoinen kämppä mahtaa olla kyseessä, kuulostaa kohtalaisen älyttömältä tommonen 4-5h. Hintakin kuulostaa kunnon huijaukselta, kunnon ammattilaiset veloittaa pk-seudulla 35-40€/h.

 6. 05.07.2011 klo 20:05

  Jeppe, hintatiedusteluissa ei ollut kauheasti merkitystä asunnon koolla.

  Lähtöhinta oli jo aikas kova kaikilta kysytyiltä. Taisin kysellä perushintaa n. 120-150 neliöiseen omakotitalokämppään.

Kommentointi suljettu.