Talvi tulee – tarkista talosi!

Syksyn tulisi olla omakotiasujille kaiken muun mukavan ohessa myös talveen valmistautumisen aikaa. Suomen ilmasto vaatii talvella talolta paljon enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Muistilista:

  1. Puhdista vesikourut ja varmista, että vesi pääsee esteettä valumaan räystästä pitkin kouruun ja syöksytorveen.
  2. Tarkasta kaikki katon läpiviennit. Huolehdi tiivistysmassaukset kuntoon, jos niissä on rakoja tai halkeamia. Älä käytä silikonia, vaan elastista käyttötarkoitukseen sopivaa tiivistysmassaa, esimerkiksi sikaflexiä. Varmista, että veden poistuminen läpivientien ympäristöstä on esteetöntä.
  3. Silmäile katon yleiskuntoa: ovatko tiilet paikoillaan, onko sammalta paljon, onko pinnoite ehjä. Kattolyhtyjen ja kulmien jiirikohdat keräävät helposti roskaa. Tiilikatolla kurkista kulmissa myös muutaman tiilen alle.
  4. Peitä piiput, joita ei talvella käytetä. Varo kulkemasta profiilipelti- ja mineriittikatolla kovilla kengillä.
  5. Jos talossa on kylmä ullakkotila, käy siellä ainakin kerran vuodessa katsomassa ympärillesi. Mahdolliset vuodot on etenkin sateella helppo havaita.
  6. Tutki ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Vaihda kovat ja irronneet tiivisteet.
  7. Tarkista vedenpoistumisreitit maan pinnalla. Huolehdi, että mahdolliset sadevesikaivot ovat puhtaat ja että pintavesillä on kaato ja esteetön reitti talon sokkelista poispäin.
  8. Kurkista porakaivoon ja varmista, ettei sinne ole päässyt pintavesiä.
  9. Tyhjennä kesävesipisteet hyvissä ajoin ennen pakkasia, jotta ne eivät jäädy ja halkea. Viemärin jäätymisen estät tyhjentämällä hajulukon ja peittämällä viemärin suojakannella. Muista tyhjentää kylmäksi jäävistä tiloista myös lämminvesivaraaja!
  10. Huollata lämmitysjärjestelmä. Huollata öljykattila kerran vuodessa, vanhimmat jopa kaksi kertaa vuodessa – säästät öljyä ja pidennät kattilan ikää. Täytä tyhjä säiliö jo keväällä, jotta sinne ei kondensoidu vettä.
  11. Jos talossa on lämmön talteenotolla varustettu koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, puhdista lämmön talteenottokenno kerran vuodessa. Irrota se, pese hellästi astianpesuaineella ja huuhtele suihkulla. Lämpö ei varastoidu, jos kenno on likainen. Pese myös suodatin pari kertaa vuodessa.
  12. Jos talossa on sähköpatterit, tarkista, että termostaatit toimivat. Sähköpattereiden tekninen käyttöikä on noin 15–20 vuotta.
  13. Pidä vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä päällä myös kesällä, vaikka putkistossa virtaakin viileä vesi. Pysäyttely ja käynnistys irrottavat putkistosta likaa, joka kulkeutuu helposti termostaattien tukkeeksi. Jos patteri jää pakkaskauden alkaessa viileäksi tai lorisee, ne kannattaa ilmata.
  14. Tilaa pellettiä kuivaan siiloon ja varaa halkoja liiteriin.
  15. Varaudu syksyn pieneläimiin. Myrkky on huonoin tapa häätää hiirulaiset. Vaarana on, että niiden raadot jäävät rakenteisiin. Loukuttaminen on turvallisempaa. Jos pikkuvieraiden reitti on selvillä, sen voi tilkitä suojaverkolla. Hiiret pääsevät taloon seinää pitkin räystään alapuoltakin, jonne voi myös virittää verkon. Elektronisia hiirenkarkottimia kannattaa myös kokeilla.

Aiheesta minua muistutti ja edelliseen listaan tutustutti Suomelan pari vuotta vanha artikkeli.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)