Kotitalousvähennystä käytetään surutta väärin

Tämän saattoi lakiuudistuksen tultua voimaan arvatakin. Minulle siis tämä uutinen ei tullut kyllä suurenakaan yllätyksenä, sillä mielestäni kotitalousvähennystä on aiemminkin [satunnaisesti ehkä] käytetty väärin.

Vähennystä saa nimenomaan työn osuudesta, ja niinpä erilaisten asennustöiden hintoja on ruvettu keinotekoisesti nostamaan. Näin asiakas saa vastaavan alennuksen varsinaisesta tuotteesta.

Olen antanut itselleni ymmärtää, että ainakin joissakin tapauksissa joskus aiemmin ilmalämpöpumppuasennuksien yhteyksissä laitteen hintaa olisi siirretty työn osuudeksi. Tosin tähän toteamukseen minulla ei ole esittää faktoja. Ihmettelen vain miksi joku yritys tietoisesti näin lisäsi kauppaa ja riskeeraisi niin maineensa kuin elinkeinonsa.

Surkuhupaisaa asiassa on seikka, että kotitalousvähennys aikanaan luotiin vähentämään niin sanottua harmaata taloutta. Muutenhan uudistus on toiminut hyvin ja ollut tervetullut, vaikkakin se on jonkin verran nostanut hintatasoa.

Viimeinen lause kertoo paljon: Taas kuluttajaa viedään – toisessa paikassa muka säästetään, mutta se sama raha [tai ainakin osa siitä] otetaan takaisin jostain muusta ja jossain toisessa muodossa (samalla tavalla käynee ruuan alv-veroalelle). Asiasta muuten uutisoi Kauppalehti.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)