Digiaikaan siirtyminen lisäsi Suomen sähkönkulutusta merkittävästi

Faktat: Viestintäviraston mukaan Suomessa oli televisiolupia 2 001 600 kpl vuonna 2006. Valtioneuvoston päätöksellä Suomessa siirryttiin kokonaan digitaalisiin tv-lähetyksiin 31.8.2007.

Laskelmat: Tässä ajatusleikissä oletetaan, että ko. lupien määrä on Suomessa olevien televisioiden lukumäärä (vaikkakin monessa taloudessa on useampi TV). Ja edelleen oletetaan, että jokaisessa televisiossa on yksi digivastaanotin TV-lähetysten vastaanottamiseksi.

Aiemman kirjoituksen pohjalta leikitään, että yksi digiboksi kuluttaisi vuodessa 77.17 kWh. Suomessa siis kuluu sähköä 154.5 GWh [154 463 472 kWh] vuodessa – ja vain sen takia, että Suomessa siirryttiin digitaalisiin tv-lähetyksiin.

Vastaavia laskelmia on tehty viranomaistenkin taholta. Yksi löytyy digitv -sivulta, jossa myös ohjeistetaan käyttäjiä:

  • kun et käytä laitetta, älä jätä sitä valmiustilaan, vaan laita se pois päältä virtakytkimestä.
  • jos virtakytkin on hankalassa paikassa tai laitteessa ei ole virtakytkintä, voit käyttää myös virtakatkaisimella ja ylijännitesuojalla varustettua jatkojohtoa. Samaan johtoon voit kytkeä myös television sekä muut viihdelaitteet, jolloin saat kaikki laitteet kerralla pois verkkovirrasta.

Tuo sähkömäärä on niin käsittämättömän suuri, että pakostakin mieleen tulee ajatus sähköfirmojen lobbareista digiaikaan siirryttäessä. Sähkön tuottajat/toimittajathan tässä varsinaisia voittajia ovat.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Digiaikaan siirtyminen lisäsi Suomen sähkönkulutusta merkittävästi

  1. 11.03.2009 klo 13:43

    EU:ssa on herätty digiboxien sähkönkulutukseen. Muutosta haetaan uusilla määräyksillä: Sähkön syöpöttely loppuu digibokseilta.

Kommentointi suljettu.