Käytä suihkua viisaammin

Törmäsin netissä tuotteeseen nimeltään MultiShower, josta luvataan seuraavaa:

Multishowerin patentoidun tekniikan ansiosta voimme tarjota suihkun, joka vähentää vedenkulutusta sekä energiankulutusta jopa 40 – 60% – suihkumukavuudesta tinkimättä!

Kuulostaa aika kovalta lupaukselta. Uskon kyllä, että veden säästö onnistuu, mutta että sitä ei tehtäisi suihkumukavuuden kustannuksella. Olisi kiva nähdä jonkun “loppukäyttäjän” kokemukset ja kylmät faktat ennen Multishoweria ja Multishowerin kanssa.

Jos tuo pitää paikkaansa niin sehän tarkoittaa lämpimän veden energiakustannuksissakin merkittävää säästöä, sillä tilastojen mukaan 60% maailman lämpimästä vedestä käytetään suihkussa. Vaihtamalla kaikki maailman suihkut MultiShowereiksi meillähän jäisi puolet maailman lämpimästä vedestä käyttämättä – siinä sitä olisi ekotekoa ja ilmastonmuutosratkaisua kerrakseen.

Mittaustuloksista mainitakseni, että VTT:n marraskuussa 2007 tekemässä “käsisuihkujen virtausmittauksissa” päästiin mainittuun vesisäästöön. Tosin testissä oli vain neljä suihkua (kahden valmistajan). MultiShowerit käyttivät Oras -hanoihin nähden puolet vähemmän vettä (kokoluokkaa 0,15 l/s vastaan 0,3 l/s). Katso VTT:n testitulokset [pdf-tiedosto].

Aiheeseen tutustuessa eksyin toiseenkin samaa “säästetään vettä” -ajatusta käyttävään suihkuun. ShowerStartin (kuvassa oikealla) idea on hidastaa veden virtaaminen suihkussa tiputteluksi kunnes vesi saavuttaa ennalta määritellyn lämpötilan. Tällä tavalla estetään lämpimän veden valuminen hukkaan silloin kun odotellaan suihkusta tulevaksi sopivan lämmintä vettä.

ShowerSmartin väitetään säästävän vettä reilut 10 000 litraa vuositasolla.

Loppuun vielä sellainen “suihkuvempele”, jota voisi oikeasti meillekin ajatella. Nimittäin LED Shower Light (kuvassa alla), joka vaihtaa väriä veden lämpötilan mukaan. Suihkun väri on sininen ja muuttuu punaiseksi kun vesi on yli 32 celsius astetta. Lapsikin ymmärtää idean ;)

Hintaa laitteella näytti ThinkGeek -sivustolla olevan 27 taalaa. En tiedä saako näitä vähittäiskaupoista Suomesta. Valo ei tarvitse minkäänlaista sähkölähdettä toimiakseen, ei paristoja – ei mitään. Valo toimii “sisäisellä turbiinilla”. Asennus vie muutaman minuutin ja voidaan tehdä standardi 3/4″ suihkuputkiin. Laite sisältää myös virtausrajoittimen, jolla veden kulutusta pystyy säätelemään.

Lähteet:
MultiShower
ShowerStart
LED Shower Light

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “Käytä suihkua viisaammin

  1. Pekka
    15.12.2008 klo 14:15

    Minäkin kuulisin mielelläni jonkun kommentteja MultiShower suihkuista. Toimivatko niin kuin on luvattu. Ei viitsisi sikaa säkissä ostaa…

Kommentointi suljettu.