Vattenfallin energialaskuri

Vattenfall tarjoaa sivuillaan kuluttajille hauskan energialaskurin. Pitihän sitä tutkailla ja ihmetellä. Parasta antia sivustolla on laskurin suorittamat tarkat laskelmat talon/talouden hiilidioksiidipäästöistä. Eli ajan hermolla sanottuna paljonko me tai Te rasitatte luontoa.

Sivustolla pystyy aika tarkkaan spesifioimaan oman asunnon ja kulutustarpeen. Laskuri antoi meidän taloudelle kokonaisenergiantarpeeksi vuodessa liki 26 000 kWh. Varsinainen erergiantarve ei ole suoraan suhteessa esim. suoraan sähkölämmitykseen, vaan lukemaan on laskettu mm. takkapuiden laskennallinen tuotto/energiatarve vuositasolla. Samoin ilmalämpöpumppu “keventää” sähkökulutusta hyötykertoimen verran.

Kuvan lukemat ovat meidän tapauksessa kyllä aika todellisia, joten ei laskuri ihan hatusta näitä lukuja heitä.

26 000 kWh:sta kun vähennetään ilmalämpöpumppumme hyöty lämmityksessä niin päästään tuohon 20 000 kWh:iin. Ja kun siitä otetaan pois kuutio tai kaksi lämmityspuuta (1kuutio~1000kWh) niin päästään lähelle lukemaa, joka on meidän todellinen sähkökulutus vuositasolla (18-19 tkWh).

Euroissa (laskennassa käytetty energian keskihintoja) talomme energiankulutus on 1750 euron paikkeilla.

Ja sitten se paras anti sivulla: Talon/talouden vuotuiset hiilidioksiidipäästöt.

Alla kuvaa paljonko meidän talous rasittaa luontoa vuositasolla. Meillä näyttää asiat olevan enemmän kuin hyvin – mutta me käytetäänkin “kallista” luontoystävällistä sähköä. Meidän “jalanjälki” tai mikä se nyt oli – anyway – hiilidioksidipäästöt meidän taloudessa on vain 6% YK:n asettamasta tavoitteesta, joten mehän ollaan sitten enemmän kuin kovia luontoihmisiä? Mehän saataisiin “tuhlata” luontoa vielä vaikka kuinka paljon…

Vuotuisen energiakulutuksen jakautuminen

Tarkempi tutkailu oman talon vuotuiseen kulutukseen antaa alla olevan kaltaisia lukemia. Eniten palaa rahaa (luonnollisesti) lämmitykseen. Ns. kotitaloussähkö on toiseksi suurin kuluttaja. Todettava kuitenkin on, että kulutuksesta yli 70% menee talon lämmitykseen.

Vuotuisen kotitaloussähkön jakautuminen

Kotitaloussähkön kulutus jakaantuu suurinpiirtein alla olevan taulukon mukaisessa suhteessa. Eniten talossa vie valaistus yms.

Valaistus yms. lieneekin helpoin kohde säästää sähkökulutuksessa. Muu kotitaloussähkön kulutus on enemmän ja vähemmän “pakollista” ja siitä on hyvin vaikea säästää/nipistää. Pyykkiä pitää pestä ja ruokaa laittaa. No, ehkä saunan kanssa voisimme säästää muutaman sata wattia…

Toisaalta miettiessä, että jos säästää valaistuksessa vaikka 20% niin se on vuositasolla kuitenkin vain vajaa 20 euroa – kuukausitasolla säästö siis voisi olla ehkä jotain 1,5 euroa.

Oikeastaan ainoa “järkevä” säästökohde (jossa pääsee todellisiin tuloksiin) on laskea asuinlämpötilaa, mutta siinäkin taitaa mukavuusasiat ajaa ekoajattelun ohi.

Loppuun vielä linkki laskuriin, josko vaikka joku innostuisi omaa kulutusta laskemaan.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)