laajennusrakentamisen lopulliset kustannukset

Olen pitänyt meidän uudisrakennusprojektista, eli laajennuksen osalta, tarkkaa kirjanpitoa kustannusten osalta. Pari hassua peitelevyä talon ulkopuolelta vielä puuttuu, mutta nekin on jo hankittu. Lopulliset kulut siis alkaa olla selvillä.

Alla prosentteina urakan kustannukset. Työ maksoi meillä lopulta “vain” 75 prosenttia siitä mitä alunperin budjetoitiin [tämä selittyy tietysti isolla määrällä omaa työtä]. Materiaali yms. kustannukset taas ylittyivät budjetin osalta reilusti – näissä mentiin yli 49 prosenttia [olisiko tässä sitten syynä "kallis maku" vai onko kyse vaan ammattitaidottomasta budjetoinnista]. Yhteensä koko rakennusurakan budjetti ylittyi 20 prosentilla, eli viidenneksellä. Lienee aika siedettävä ylitys?

Viimeksi viime vuonna lokakuussa arvioin lopullisia kustannuksia. Silloin veikkailin noin 18 prosentin budjettiylitystä, joten lopullinen tilanne ei tullut kauheana yllätyksenä.

Kylminä lukuina meidän neliöhinta näyttää asettuvan lopulta lukemaan 1964,20 euroon, josta työn osuus on 512 eur ja materiaali-/tarvikekulut 1452 eur. Ei se rakentaminen tosiaan halpaa ole…


Kuvassa grafiikkana “aihealueittain” miedän budjetti ja toteutuma. Eniten budjettiylitystä tapahtui LVIS työt/materiaalit (huomaa, että mm. kuparin hinta on noussut jyrkästi). Myös pintamateriaalit, kuten tapetit/maalit, olivat budjetoitua arvokkaampia.

HUOM! Ko. “budjetti” laajennuksen osalta on sikäli huono (tai vähän harhaanjohtava), että se pitää sisällään myös laajennuksen aikaisia töitä koko talon osalta. Kuten mm. uusia vaatimuksia noudattavan jätevesijärjestelmän (haja-asutusalueella), koko taloon tehdyn ilmastoinnin ja koko taloon tehdyn salaoja/sadevesijärjestelmän.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “laajennusrakentamisen lopulliset kustannukset

Kommentointi suljettu.