osittainen hoito- eiku remonttivapaa

Suomessa tarjotaan “hienoa” mahdollisuutta olla lapselle isä tai äiti – nimittäin osittaisella hoitovapaalla. Kyllä, lapsen vanhemmalla on oikeus osittaiseen vapaaseen ja hoitorahaan ajalta, jolta työaika on lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tuntia viikossa. [Tässä on sitten pykäliä jotka pitää täyttyä: Lapsen pitää olla alle kolmivuotias, osallistua perusopetuksen 1. tai 2. vuoden opetukseen tai kuulua ns. pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin]

No, tämä remonttireiska käytti tätä yhteiskunnan suomaa mahdollisuutta ja sopi kesällä työnantajan, Kelan ja kunnan kanssa lyhennetystä työajasta (neljä työpäivää a’ 7,5h; yhteensä 30h). Ajatuksen oli viettää pojan kanssa laatuaikaa ja nauttia isä-poika -hetkistä. Mutta kuinkas kävikään…

Nyt näyttää siltä, että lyhenetty työviikko ansiotyössä toteutuu, mutta poika matkaa normaalisti joka arkiaamu päiväkotiin ja isä jää kotiin tekemään remppaa. Miksi?

No, valtiovalta on ilmeisesti tehnyt hienon päätöksen ja niinpä lakia noudattaen uusi käytäntö voi napsahtaa kunnissa voimaan takautuvasti 1.8.2008 alkaen. Kunnan/kaupungin kanssa aiemmin sovittu unohdetaan ja tehdyllä sopimuksella voisi vaikka pyyhkäistä pyllyn. Viisi vapaapäivää kalenterikuukaudessa onkin muuttunut max. 15 hoitopäiväksi kuukaudessa. Ero on merkittävä tutkailtaessa syksyn kalenteria. Niin merkittävä, että minun jo sovittu lyhennetty työviikko onkin yhtä tyhjän kanssa.

Toisin sanoen, tällä kunnan/valtion takautuvalla päätöksellä en pystykään lyhentämään lapsen kuukausittaisia päiväkotipäiviä riittävästi, mikä taas tarkoittaa, että joka tapauksessa lapsi on hoitomaksujen osalta kokopäiväinen ilman oikeutta hoitomaksualennukseen. Ts. on siis ihan sama mitä päiväkotiin ilmoitan tai koska poika on poissa.

Hassu tilanne: Kela tukee vanhempaa kun tämä tekee lyhennettyä työviikkoa lapsen hoidon takia ja lapsi on tästä huolimatta kunnan näkemyksen kukaan kokoaikainen päiväkotilainen. Eikä itseasiassa Kelaa taida kiinnostaa onko hoitovapaalla oleva isä tai äiti oikeasti lapsen kanssa kotona, vai onko lapsi hoidossa kun pitäisi olla kotona?!?

No, jos jotain positiivista hakee niin onpahan nyt ainakin meillä vaihtoehtoja. Poika voi mennä hoitoon tai sitten ei. Remonttireiska voi tehdä rauhassa remonttia tai sitten ei. Joka tapauksessa me köyhdytään täysimääräisellä hoitomaksulla joka kuukausi ja joka tapauksessa Kela maksaa “hoitotukea” remontoin minä tai en…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 3 krt)