leikit jatkuu

21.07.2008Mursketarha valmistui kuten tuli jo todettua. Mutta ei ne Avant -leikit siihen loppuneet. Aloittelin jo eilen ja jatkoin tänään yhden “polun” tekoa. Viimeistely lienee edessä huomenna tai loppuviikosta.

Kyseinen kulkureitti vie kahteen kauimmaiseen hevosaitaukseen. Pahimpina sadekausina kyseinen polku on ollut järkyttävää kuravelliä. Viime talven tarpomisessa päätin, että se on sillä erää viimeinen talvi kuraleikkejä…

Nyt tulee nii-in paljon ja paksusti mursketta, että varmaan taluttelut tuosta sujuu kuin tanssia vaan. Jos ei niin sitten elikot lihoiksi. ;)

Mitäs muuta: Tänään jo melkein aloitin purkuhommat tulevien portaiden tieltä, mutta sitten nuorempi isäntä meni nukkumaan, joten jäipä se taas… Ehdin sentään kaivaa työkalut esille. Nyt ne kalut on tuossa tyrkyllä, joten jos ei tänään enää niin huomenna sitten – se olis jo pikkanen pakko pikkuhiljaa.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

4 kommenttia kirjoitukseen “leikit jatkuu

  1. Terhi
    22.07.2008 klo 22:50

    Mielenkiinnosta kysäisen, että kun teillä on nyt kokeilussa hake- ja murskepohjaiset tarhat, niin mikä on tämän kokeilun tarkoitus? Siis mitä parempaa odotatte näissä pohjissa olevan verrattuna perinteiseen hiekkatarhaan? Mielenkiinnolla seuraan kokeiluanne! :)

  2. 23.07.2008 klo 14:08

    No, itse en ole alan asiantuntija, mutta yritetään nyt selventää meidän “kokeiluja”. Tallin emäntä olisi tähän kyllä parempi vastaamaan…

    Hiekkatarhojen ongelmaa (hiekan syönti yms) ei ole haketarhoissa. Haketarha on myös erinomaisen hyvin vettä läpäisevää, joten on aina kuiva. Mursketarhan etuna taas näen sen, että sen pohjasta tulee aikanaan aika kova ja tukeva (ts. pinta muodostuu hyvinkin kantavaksi ja kuivaksi). Kiviaineksen iso ja vaihteleva raekoko tekee pohjasta tiiviimmän ja kantavamman kuin pienirakeinen hiekka. Myös karkea-aineksen ansiosta murskeen pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Kovan ja tasaisen pohjan johdosta maa-ainekset ei tartu mukaan niin helposti kuin hiekkatarhasta ja tarhan pitäminen puhtaana pitäisi olla hyvinkin helppoa (helpompaa ainakin kuin haketarhan ja (hienompaa) hiekkaa sisältävän tarhan.

    Molempien pohjien huonoja puoliakin löytyy kuten varmasti lisää hyviäkin puolia, mutta jo yhden vuoden käytön ja käyttökokemusten jälkeen osaa sanoa enemmän ja suositellakin kenties. Joten ensi kesänä ainakin me ollaan näiden vaihtoehtojen kanssa viisaampia. (Osaksi tästä syystä alueet on nyt rajattu ja määrämittoihin tehty, ettei tule tuhottomasti “sutta” tehtyä)

    Molempien pohjien “tavoite” on vähän eri ja molemmat on ajateltu vähän erilaiseen (erilaisille hevosille kenties?) käyttöön.

    Lueppa myös kirjoitukseni haketarha, jossa mm. linkki hyvään pdf -dokumenttiin, jossa myös varsin kattavasti kerrottu kokeilujen kokemuksia.

  3. Minttu
    24.07.2008 klo 20:01

    Emäntä vastaa :-) : Meitin talon hevonen meinasi kuolla syötyään keväällä kymmeniä kiloja hiekkaa. Kuonokoppa päässään se oli todella surkea. Siksi tehtiin haketarha.

    Hiekkatarhoja ei tuon edellisen johdosta uskallettu tehdä! Meillä ruokitaan ulos ja se on eläinlääkärien mielestä ongelmien haalimista, jos hevoselle syöttää heinää hiekan päältä.

    Mursketarha on haketarhaa hivenen edullisempi ja helpompi siivota (haketarha on todella vaikea siivota).
    Hiekkatarhahan on kaikkein huokein vaihtoehto.

  4. Terhi
    27.07.2008 klo 23:12

    Kiitoksia vastauksista! Mielenkiinnolla tosiaan seuraan, millaisia tuloksia näiden tarhojen käytöstä ajan kuluessa saatte :)

Kommentointi suljettu.