seuraavaksi "soratarhaa"

Nyt kun hevostallin haketarha on ready niin siirrytään seuraavaan tarhaan ja jatketaan empiirisiä (?)tutkimuksia. Mielenkiinnolla odotan “vaativampia” kelejä, jotta nähdään mikä toimii ja mikä ei. Ja mihin kohtaan peltoa siis kipattiin euroja läjäpäin turhaan…

Meillä on siis kohta puhtaasti kura/savitarhoja (lukuisia), haketarha ja karkeammasta sorasta kyhätty tarha. Nyt työn alla on tuleva ns. soratarha. Alla aloituskuva – maata on tasoitettu ja tarhaa rajaava alue aitatolpilla viritetty. Ja onhan siinä kangaskin odottamassa levitystä.

11.07.2008

Ensi kesänä ollaan näiden kolmen vaihtoehdon kanssa huomattavasti viisaampia. Ehkä osataan sanoa jopa mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ja ehkä jopa opitaan jotain omista virheistä ja korjataan virheet, ehkä…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “seuraavaksi "soratarhaa"

  1. Rojekteja meilläkin
    18.09.2008 klo 15:11

    Löysin sivut etsiessäni tietoa sora- ja haketarhoista oman hevostarhamme pintaa vaihtaessamme. Tarkoitus olisi vaihtaa kahden suokin pihaton edustan mutavelli soraksi/murskeeksi.

    Selvää on, että alimmaiseksi tulee suodatinkangas, salaojat sekä karkeaa mursketta, mutta epäselvää vielä se, mitä murskeen karkeutta pinnassa kannattaisi käyttää, kuinka paksulti ja kannattaako luonnonsora unohtaa kättelyssä? Optimaalista olisi että pinta läpäisisi hyvin vettä ja tiivistyisi niin, ettei kavio siihen uppoaisi. Alueen pohjana on tiivis savimaa, alue on ison metsätarhan reunassa. Onkohan käyttöluokan KL2 liian heppoista savimaalle?

    Metsätarhan humuskerros on toistaiseksi vuoden käytön jälkeen suurimmaksi osaksi ehjä, mutta mietin, laittaako haketta poluille ja heinähäkin ympärille maan kulumista ehkäisemään. Liekö tässä järkeä, häviääkö hake maahan ilman kangasta? Syöttöpaikalle kankaan voisi kyllä laittaa. Kuinka nopeasti hake maatuu? Millainen karkeus olisi parasta?

  2. Minttu
    19.09.2008 klo 12:04

    Hei!

    Sinulla tuli niin vaikeita kysymyksiä, että mahdanko osata vastata. En ole minkäänsortin asiantuntija vaan ihan omakohtaisilla vähäisillä kokemuksilla mennään :-)

    Käsittääkseni luonnonsora ei tiivisty kuten murske. Meillä on siksi käytetty 0-32 mursketta. Joidenkin mielestä se ei ole kavioille hirveän hyväksi, kun voi painaa kavionpohjia, mutta ei meillä toistaiseksi hevoset ole aristelleet jja voihan sitten laittaa pohjalliset joksikin aikaa. Laitettiin kyllä siihen päälle ohuenohut kerros haketta ja kokemuksen mukaan aika nopeasti pinta tallaantuu tasaiseksi pinnalle kerääntyneestä turpeesta/maa-aineesta/lannasta jne eivätkä kivet enää erotu pohjasta/paina kavionpohjia.

    Mutta jos rahaa on, niin laittaisin varmaan ihan sellaista hienoa hiekoitussepelin kaltaista. Se ei paina kavioita eikä päädy suolistoon. Muistaakseni tämä materiaali oli vain ä-l-y-t-t-ö-m-ä-n kallista.

    Jos teillä tulee ihan salaojat, niin silloin tuskin on niin väliä miten pinta veden läpäisee. Ts. kyllä murske kuin murske varmasti vettä läpäisee. Kivituhka ja hiekka on sitten asia erikseen.

    Metsätarhasta en osaa sanoa, mutta jos se on jo yhden vuoden kestänyt kulutusta, niin en uskoisi hakkeen ainakaan pahentavan. Jos laittaa haketta ohuesti ja maa pääsee rikkoontumaan, niin tokihan se hake sinne häviää.
    Mutta riittävän paksu kerros haketta (~20 cm) ei välttämättä kangasta tarvitse, kun hake itsessään muodostaa kantavan kerroksen.

    Hakkeen maatumisesta en osaa sanoa, muuta kuin että havupuuhake maatuu huomattavast hitaammin kuin lehtipuu.
    Kuuman islanninhevostallille oli tehty hakepohjat ja siitä oli ihan tutkimuskin.
    http://www.equinelife.fi/files/esitykset/ymparistoystavalliset_rakennusratkaisut_tarhoissa_pihatoissa%20ja%20saasuojissa_2.pdf
    Omaa tarharemontti aloitellessani soittelin sinne ja kertoivat, että haketta ei ole tarvinnut uusia/lisätä sitten vuoden 2005.

  3. Sanni
    23.09.2008 klo 11:14

    Kiitos vastauksesta! Päädyimme 0/32-murskeeseen teitä matkien ;) Pohjan teko on aloitettu ja kuorma tulee ehkä jo tällä viikolla. Voi sitä ilon ja onnen päivää, kun mutapaini tarhoissa hieman hellittää!

    Tuosta murskeen karkeudesta vielä sen verran, että kengättömyysexpertit (http://www.kengattomathevoset.fi/), jotka kävivät meillä taannoin vuolemassa heppojen kaviot siirtyessämme kengättömyyteen, sanoivat omilla hepoillaan käyttävänsä karkeaa (16/32) mursketta juuri kavioiden hyvivoinnin kannalta. Kuulostaa rajulta, mutta kaiketi tottumiskysymys.

    Kiitos tuosta haketarhatutkimus-linkistä, tuosta esityksestä selvisi kaikki olennaisin näppärästi. Näillä tiedoilla rohkenen kokeilla metsään syöttöpaikalle paksua hakekerrosta ilman kangasta.

Kommentointi suljettu.