töihin ekologisemmin

Väliin jotain ihan muuta. Teen työmatkani autolla. Matka töihin voidaan tehdä kahta eri reittiä. Kellotin/tilastoin molemmat kuljetut reitit – sääolosuhteet suurinpiirtein samat: Aurinkoista ja melko tyyntä. Tuuli yms. ei siis vaikuttanut oleellisesti mittaustuloksiin.


Lyhyempi, mutta hitaampi, reitti vie aikaa kolme minuuttia enemmän suuntaa kohden. Päivässä aikaa palaa siis kuusi minuuttia enemmän. Lyhyempi reitti kuluttaa polttoainetta vähemmän (keskinopeus matalampi), joten puhtaasti polttoainekustannuksia ajatellen lyhyempi reitti siis säästää eurojani.

Pidempi reitti on nopeampi, mutta myös rahallisesti arvokkaampi [tässä kohtaa olen laskenut ainoastaan polttoaineen vaikutuksen].

Lyhyempi reitti vie aikaani vuodessa 1320 minuuttia enemmän kuin pidempi reitti. Siis istun autossa 22 tuntia vuodessa enemmän jos ajan lyhyempää reittiä. Se on aika paljon. Toisaalta tuhlaan pelkästään polttoaineeseen [laskuissa käytetty 1.5 euron litrahintaa] 575.07 euroa enemmän vuodessa jos ajelen nopeampaa, mutta pidempää reittiä.

Hyödyt ja edut realisoituvat kun laskee menetetylle vapaa-ajalle hintaa – edellisistä lukemista kun saadaan autossa istumisen tuntihinnaksi 26.14 euroa. Se on aika paljon. Melkein tuon ylimääräiset 22 tuntia vuodessa voisi istua autossa kun siinä vielä säästääkin tuon reilut 26 euroa jokaista istuttua tuntia kohden – niin ja säästäähän siinä luontoakin samalla kun kuluttaa vähemmän. Niin ja autoonkin tulee vuodessa kilometrejä reilut kolmetuhatta vähemmän…

Pienillä asioilla meistä jokainen voi säästää luontoa (ja rahaa).

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “töihin ekologisemmin

  1. 20.05.2008 klo 09:54

    Lisätään nyt vielä sen verran, “hitaampi” reitti on huomattavasti riskialttiimpi nopeussakoille.Eli vuodessa saavutettu taloudellinen etu on hyvin helposti menetetty. Kokemuksesta tiedän.

Kommentointi suljettu.