ilmalämpöpumppu säästää rahaa

Ilmalämpöpumppu säästää rahaa, ainakin meillä. Pohdiskelin tuossa taannoin mitä talon lämmittäminen sähköllä maksaa. Tuolloin päädyin laskelmissani lämmityksen osalta 10897,7 kWh vuosikulutukseen. Neliötä kohden ajateltuna lämmityksemme syö vuositasolla 76 kWh/m2.


Motivan mukaan nykyaikaisen pientalon lämmöntarve on non 120 kWh/m2. Meidän tapauksessa ongelmalliseksi ajattelun ja tarkkojen faktojen selvittämisen tekee ilmalämpöpumppu, joka tuottaa lämpöä paremmalla kertoimella kuin esim. sähköpatterit, joissa lämpökerrointa voidaan pitää yhden suhde yhteen.

Lämmitysenergian kokonaiskulutus saadaan jakamalla lämmitysenergian tarve lämmitysjärjestelmän hyötysuhteella tai lämpökertoimella. Oletetaan, että tarve on meillä tuo 120 kWh, toteuma taas on jo aiemmin todettu 76 kWh. Meidän talon lämmitysjärjestelmän hyötysuhde siis on 1.6. Luku voi hyvinkin olla lähellä totuutta. Meidän lämmityksestä pääasiassa vastaava lämpöpumppu siis nostaa lämmitysjärjestelmämme hyötysuhdetta pattereiden 1:1:stä tuonne 1.6:een. Ilmalämpöpumppumme hoitaa lämmityksen suurimman osaa vuodesta, tällöin pumpun ollessa ainoa lämmönlähde myös hyötykerroin on isompi. Ainoastaan kovimmilla talvipakkaskuukausina pumpun lämmöntuotto häviää pattereille. Tai ei se oikeastaan häviä – pumpun tuottama lämpö vaan ei tuolloin riitä koko talon lämmittämiseen. Harmi, että tuolloin myös lämmön tarve on suurinta talossa sisäällä ja kulutus luonnollisesti sen mukainen. Talvikuukaudet siis pudottavat hyötysuhteen tuonne 1.6:n hujakoille kun oletettavasti muina vuodenaikoina se on lähempänä kolmea ellei jopa yli.

Jos pidetään edellisiä lukuja liki faktoina niin ilman ilmalämpöpumppua meidän talon lämmittäminen maksaa 1229,72 euroa vuodessa. Ilmalämpöpumpun kanssa jo todettu todellinen kulutuksemme ja kustannuksemme oli vuositasolla 775,53 euroa. Erotus, eli puhdas ilmalämpöpumpun tuottama rahallinen säästö, olisi täten 454,19 euroa vuodessa. Säästöön ja rahalliseen kulutukseen tietysti vaikuttaa kulloinenkin voimassa oleva sähkösopimus hintoineen. Hyvällä kilpailuttamisella säästää lisää rahaa, mutta ns. “hyötyero” ilmalämpöpumpun ja ilman ilmalämpöpumppua välillä luonnollisesti pienenee.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “ilmalämpöpumppu säästää rahaa

 1. Pingback: Q1/2008 luetuimmat
 2. Sylfred Huila
  14.09.2008 klo 08:36

  Osaako joku kertoa, kuinka yhteiskunta tukee maalämpöpumpun hankintaa (öljylämmityksen tilalle) kuluvana vuonna ja vuonna 2009 ?

 3. 16.09.2008 klo 09:31

  Pääsääntöisesti öljylämmitystä vaihtaessa esim maalämpöön saa toteuttaja helpotusta energia-avustuksen ja kotitaloustyön verovähennyksen muodossa.

  Avustuksen määrä lasketaan aina toteutuneista, kohtuullisina pidettävistä kustannuksista. Maalämpöön siirryttäessä voi hakea avustusta, jonka enimmäismäärä on 15 % laiteinvestointien kustannuksista. Lisää infoa Aran sivuilta.

Kommentointi suljettu.