luonteen kasvattamista

Meikäläinen joutui taas tänään ja eilen kasvattamaan omaa luonnetta. Korkeat paikat tekee edelleenkin tiukkaa, vaikka sitä viime kesänä jo jouduttiin fobian kanssa tappelemaan katolla.

Tässä kohtaa täytyy ilmeisesti kertoa, että pelkään suorastaan sairaalloisesti korkeita paikkoja. Kaikki yli kaksi metriä rupeaa tekemään enemmän kuin pahaa.

No, nyt ne on siellä – siis valonheittimet tolpan nokassa. Liftillä yläilmoihin noin 10 metriin nousi aika vaivattomasti, varsinkin jos tajusi olla katsomatta alas. Jännää muuten, mulla jalat väsyi ja välillä liki kramppasi. Jännittiköhän sitä jaloilla niin paljon, vai oliko se vain huono työasento joka sen teki?

Käsittämätöntä kuinka paljon tuuli ottaa tuollaiseen koriin kiinni – lauantaina oli pakko lopettaa hommat kesken. Su-aamuna tuuli onneksi vähemmän, mutta kyllä ne ajoittaiset kovat tuulenpuuskat teki hommasta vielä aavistuksen haasteellisempaa…

Isoin ongelma oli lopussa molemmissa tolpissa “kolmannella nousukerralla” punnertaa tuo 13kg painava valonheitin paikoilleen, kannatella sitä ja toisella kädellä pultteja kiristellä. Aika taiteilua siinä, ettei vaan lamppu hajoa kun kädet väsyy, pultti ei osu reikään ja tuuli heiluttaa koria. Heh, kahdesti tietysti mutterit karkasivat pultista ja putosivat maahan. Se vasta motivoivaa oli tulla hissillä alas ja etsiä pudonneita pultteja/prikkoja hiekan seasta (niin ja motivoida taas itsensä uuteen nousuun toivoen, ettei mikään tällä kertaa tippuisi).

No, ohi on ja onnellinen täytyy olla. Ja mikä parasta, niin mies kuin lamput ovat ehjät.

Kuvat ei ihan edukseen ja kerro koko totuutta korkeuseroista. Valonheittimet tuli 8,5 metrin korkeuteen – siellä muuten tuulee jo ihan eri malliin kuin turvallisesti jalat maassa.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

4 kommenttia kirjoitukseen “luonteen kasvattamista

 1. 24.09.2007 klo 17:28

  mielenkiinnolla olen lukenut projekteistanne, nyt varsinkin tuo ratsastuskenttä kiinnostaa, kun itsellä samanmoiset rojektit. kysyisinkin miten tulitte päätyneeksi valaistuksesa noihin ville-valaisimiin, oliko muita vertailussa?hinta/laatusuhteet yms, itse sain tarjouksen semmoisista kuin leo-valaisimet. kommentteja kiitos.

 2. 25.09.2007 klo 08:37

  Villejä meille suositeltiin. Netistä löysin pari ohjelmaa, joilla voi laskea noita valaisutarpeita ja tehoja isommilla kenttäaloilla. Lisäksi valaisimista on saatavilla aika hyvät onko ne nyt “valaisutehokäppyrät”, joita vertailemalla myös saa jotain selville.

  Tuli kokeiltua/testattua useampaakin valaisimia noiden ohjelmien avulla. Sen mitä näin ja opin niin jos haluaa hyvät valotehot niin katu/yleisvalaisimia ei kannata hankkia. Ne “hukkaavat” paljon valoa muualle. Ville antoi noissa ohjelmissa erinomaiset valaistusarvot. Lisäksi Villessä oli plussaa kotimaisuus ja se, että valaisimesta oli tosiaan saatavilla helposti paljon infoa. Valaisin oli myös tuttu monelle “kauppiaalle” ja “sähkösuunnittelijalle”. Yhtä italialaista myös hetki pohdittiin aika pitkälle, mutta sen valaisutehoja ei saatu mistään selville ja se putosi lopulta pois. Luotetaan siis kotimaiseen.

  Hinta ei meillä oikeastaan ollut missään vaiheessa hankintaperusteena. Päätettiin, että kun ne nyt asennetaan niin olisivat sitten hyvät ja riittävät.

  Leo-valaisimista en osaa sanoa mitään.

  Tästä valaistusasiasta on jo paljon kirjoitettu aiheessa kentän valaistus, mutta on minulla vielä tarkoitus kirjoittaa ainakin yksi teksti aiheesta, ns. yhteenveto. Siinä käydään läpi valaisimien valintaa ja prosessin vaikeutta tällaiselle ei-alan-ihmiselle.

 3. 26.09.2007 klo 13:33

  kiitosta kovin, vielä semmoinen jäi mietittymään jotta mitenkä valoteho riittää kentän yli, tuleeko tuollaisella toispuoleisella valonlähteellä miten pahoja varjoja? joko olette päässeet pimenevässä syysillassa käytännössä toteamaan?

 4. 26.09.2007 klo 16:54

  Tovi sitten “julkaisin” kirjoituksen ratsastuskentän valaistus, osa II. Löydät kirjoituksesta varmasti vastaukset useimpiin kysymyksiisi.

  Varjoa tietysti tulee sitä vähemmän mitä enemmän on valon lähteitä, eli kyllähän tuolla toispuolisella ratkaisulla – mikä meillekin tulee – varjoja tulee, mutta vain toiselle puolelle ;)

  Kentän valaistus (kentän pinnassa) pitäisi meillä näyttää tältä.

  Sattuneesta syystä meillä jäi tuo homma vähän kesken eli sähkökytkennät tekemättä tallin päästä. Joten ei olla päästy vielä illan pimeydessä toteamaan millainen tuli. Mutta usko pois, kun testataan ja todetaan niin tuntemuksistamme voi lukea täältä ;)

Kommentointi suljettu.