muovirohetta kentälle

Meille tuli eilen pihalle [tai siis ratsastuskentälle] kaksi kaunista kasaa muovirouhetta. Rouhe noudettiin Stena Metalli Oy:stä ja sitä tuli – pitkien pohdintojen jälkeen – lopulta 30 kuutiota. Painoa kuormalla oli kuskin mukaan yhdeksän tonnia, joten suhteellisen kevyestä aineesta on kyse. Pienellä laskutoimituksella kuution painoksi saadaan noin 300kg. Muistuu mieleen kuinka kevyttä leca-sora oli, kun sitä leviteltiin. Leca-soran kuutiopaino [noin 400 kg] on kuitenkin enemmän kuin muovirouheen, joten kyllä tuo muovirouhe on to-del-la kevyttä kamaa…

Ai niin, muovirouheen käyttö vaatii muuten ympäristönsuojelulautakunnalta luvan.

  Muovirouhe syntyy kierrätettäessä eristettyjä johtimia. Prosessissa kaapeli murskataan ja kaapelin sisältämä metalli ja eristeaines erotellaan. Metalli toimitetaan uusiokäyttöön terästeollisuuteen. Kaapelin eristeaines koostuu PE- ja PVC-muovista sekä kumista. Muovirouhetta käytetään kaatopaikoilla eristekerroksissa ja ratsastuskenttien ja maneesien pintamateriaalina.

VTT on tutkinut muovirouheen koostumusta. Tutkittujen metallien pitoisuudet alittavat ohjearvot, eikä siitä pitäisi liueta merkittäviä määriä metalleja tai muita haitallisia aineita maaperään.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 3 krt)

4 kommenttia kirjoitukseen “muovirohetta kentälle

 1. 02.05.2008 klo 13:17

  Jostain syystä tämä “muovirouhekirjoitus” on roskapostittelijoiden suosiossa, joten suljen tämän kirjoitusen kommentoinnin nyt ja tässä. Jätin ylle yhden esimerkin (ja poistin muut) tällaisesta häiriköstä (poistin viestistä linkit yms).

  Voit kommentoida/kysellä aiheesta vaikka täällä.

 2. 27.10.2008 klo 20:51

  Postauksen kommentointi avattu uudelleen tässä ja nyt. Field free…

 3. Sirpa
  14.09.2009 klo 11:59

  Hei, Saitteko ympäristöluvan muovirouheelle helpolla? Kunnissa on hirveästi eroja, toisissa ei tarvita lupaa ollenkaan.

 4. 14.09.2009 klo 12:37

  Saatiin. Asiallinen hakemus käyttökohteesta ja rouheen käsittelystä (erotettu maa-aineesta kankaalla) ympäristöviranomaisille ja lupa tuli postissa aika nopeasti.

Kommentointi suljettu.