ratsastuskentän valaistus

Jo tässä kohtaa kun alkaa maatyöt kenttähommissa pitäisi olla edes ajatus tulevasta kentän valaistuksesta. Eilen pitkin iltaa ihmeteltiin erilaisia ratkaisuja.


Eri suositusten ja lähteiden perusteella paras vaihtoehto taitaa olla suurpainenatriumlamppu. Hankintakustannuksiltaan natriumlappu on kalliimpi kuin esim. myös suosittu elohopealamppu. Mutta jo teksti “Tiehallinto pyrkii vähitellen korvaamaan elinkaarensa lopulla olevat iäkkäät elohopealamput uusilla suurpainenatriumlampuilla. Merkittävistä paikoista korvataan paljon myös uudempia, sillä natriumlampputeknologiaan siirtymisestä saadaan huomattavia säästöjä energiakuluissa. Suurpainenatriumlamppu nimittäin tuottaa elohopealamppua kirkkaamman valon pienemmällä sähkönkulutuksella” saa ainakin minut vakavasti uskomaan suurpainenatriumlampun valinnan paremmuutta.

Yleistä höpölöpöliirunlaarumia katuvalaistuksesta ja vähän muustakin löytyy wikipediasta otsakkeella katuvalo.

Itse lamppuja valmistaa ja tarjoaa mm. philips, jonka valikoimaan tutustumisen jälkeen järkevimpänä vaihtoehtona taitaa olla Tempo 3, joka myös vähän epäilyttää koska asennuksesta sanotaan seuraavaa: Suositeltava asennuskorkeus 15 – 20 m.

Siluxin valonheittimistä sitä vastoin löytyy montakin sopivampaan korkeuteen asennettavia lamppuja, kuten esim. A2 MINI.

Myös Airamilta löytyy valonheittimiä.

Uuuh, näitä näköjään riittää – osaa tässä nyt sitten valita edes liki oikea? Jätän vastuun valinnasta hevostallin emännälle ja ratsastuskenttäprojektin projektipäällikölle….

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)