kentän teko

Pistetään muistiin viisaampien tekstiä.
Lähde: http://www.teholehtinen.fi/ratsastus.htm

  Millainen on hyvä ratsastuspohja?
  Ratsastuspohjat tarvitsevat usein toistuvaa huoltoa ja ylläpitokunnostusta, jotta ne voisivat toimia vähintäänkin siten, että ratsastuspinta ei yllätä. Ratsukon täytyy voida luottaa siihen, että pinta on saman arvoinen kentän tai maneesin joka paikassa.

  Pelkästään jo panostamalla siihen, että toimiva ratsastuspinta on samaa ainesta ja saman paksuinen, esim. 12-14 cm (ei esim. 5-15-10-3 cm), se mahdollistaa ratsukon mukautumaan olosuhteisiin. Tällöin pinnan aiheuttamiin (rullaus, kovuus, pehmeys…) yllätyksiin pystytään varautumaan.

  Ratsastuspohjien kantavia aineksia on suhteellisen helppo löytää ja niissä tehdään vähemmän virheitä kuin pinnan kanssa. Oikean ratsastuspintahiekan löytäminen ei ole yksinkertainen asia. Sopivaa hiekkaa ei ole joka paikassa. Hiekan valinnassa auttaa suuresti se, että hiekan laatu on tutkittu.

  Ratsastukseen käyttökelpoista hiekkaa myyvällä pitää olla esittää tarjolla olevasta hiekkaerästä tutkimustulos, vähintäänkin raekokojakauma, jonka perusteella voidaan päättää jatkotoimenpiteistä. Hankkeen hiekkaa edustavasta näytteestä on hyvä tutkia myös hienoaineksen ominaispinta-ala ja vedenpidätyskyky.

  ”Pesäpallon” tekeminen kosteasta hiekasta saattaa riittää tutkimusperustaksi. Liikaa sitoutuvalla hiekalla voi olla mm. kovettuva tai liikaa vettä sitova ominaisuus. Hienoaineksen määriä voi tottunut tarkistella laittamalla hiekkaa purkkiin, jota ravistelemalla havaitsee hienomman kerääntyvän purkin pohjalle. Hiekan rakeen särmikkyyttä voi tarkastella esim. mikroskoopilla. Särmikkäässä on enemmän pinta-alaa, se sitoo paremmin kosteutta ja joustaa paremmin.

Tosin tieto lisää tuskaa. Tässä tapaukseni tuskani liittyy siihen, että en tosiaankaan tiedä mistä edes aloittaa tämän hiekan etsimisen suhteen….

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)