tuttu tunne: budjetti ylittyy

Rakennuskustannukset ovat nousseet 6% vuoden aikana ja näyttäisi siltä, että nousu jatkuu edelleen. Seurauksena rakennusprojektien kustannusten karkaamisia ja taloudellisia vaikeuksia. Syitä jotka johtavat helposti edellä mainittuun budjetin ylittymiseen ja kotitalouden rahahuoliin.

 

  • liian optimistiseksi laadittu kustannusarvio (alakanttiin, joten lisälainan tarvetta)
  • kustannusarvio on ylitetty rakennusaikana (hankittu kalliimpia tuotteita kun on kustannusarviossa huomioitu)
  • rakennuskustannukset ovat nousseet ennakoitua enemmän (tai ei ole otettu riittävästi huomioon)
  • lainojen korot ovat nousseet
  • rakennusaika venynyt arvioitua pidemmäksi
  • käytetty liian vähän ammattiapua (tästä seuraa usein ns. yllätyksiä)
  • rakennan nyt kun muutkin rakentavat (itselle sopimaton rakennusajankohta)
  • työttömyys
  • arvioitu oma takaisinmaksukyky väärin (jätetty liian vähän pelivaraa)

 

 

“Olen törmännyt tapauksiin, jossa talon valmistumisen jälkeen 1 – 2 vuoden kuluttua uusi omakoti onkin jo myynnissä, syy maksuvaikeudet. Siksi varoituksen sana on paikallaan. Huolellinen etukäteen perehtyminen ja valmistelu osaavaa ammattiapua käyttäen niin vältytään useimmista edellä mainituista seurauksista.”

Edellinen kursivoitu teksti on lainattu rahoitusalan ammattilaisen suusta. Rakentamisessa ja remontoinnissa kun on tänä päivänä liki sääntö, että budjetti ylitetään. Syitä siihen tulikin jo tuossa ylhäällä, mutta silti ihmetyttää ihmisten optimistisuus tässä asiassa.

No, palaan tähän aiheeseen uudelleen meidän budjetin osalta. Vielä en osaa sanoa mennäänkö yli, mutta pahalta näyttää…

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)