mielenkiintoiset ajat edessä

Seuraavat kaksi- kolme viikkoa elämme mielenkiintoisia aikoja. Maanantaina kirjoittelin kuinka vaikeaa tähän vuodenaikaan on saada apureita remonttiin.

Olin jo tämän vuoden osalta luopunut “olohuone remonttiin” ajatuksesta, kunnes eilen yllättäen yksi soitetuista soitti takaisin ja kyseli meidän tilannetta – heillä olisikin sitten minulle timpuri hommiin ensi maanantaista eteenpäin.

- Hienoa, ajattelin.


Eilisen illan sitten ruutupaperille hahmottelin aikataulutusta ja materiaalitarpeita. Jottei tule turhaa viivytystä ja asumista 1h+keittiössä niin kaikki pitää suunnitella huolella etukäteen ja materiaalit pitää olla siinä saatavilla eikä kaupan hyllyllä kun niiden tarve tulee.

Tänään puhelin soi aamutuimaan varttia yli kahdeksan ja kertoi jobinpostia: Sama timpuri kuin eilen: Sattumien summana, ei hänellä olekaan antaa meille apua vielä maanantaina. :(

Pahoitteli tilannetta ja lupasi kuitenkin, että kun luvattu on niin tullaan ennen joulua – nyt sovittiin aloituspäiväksi tiistai 12.12.2006. En kauheasti pettynyt vaikka se eilen sovittu maanantai ei nyt toteutunutkaan, oikeastaan olin iloinen – tuo viikon siirto saattaa sopia meille jopa paremmin. Enemmän iloinen kuitenkin olin soittajan asiakaspalvelusta – hän lienee se tilastollinen poikkeama tässä perin huonosti asiakaspalvelua hoitavassa ammattikunnassa. Nämä miehet ottaa mielellään hommiin: Sovitaan, sumplitaan, soitellaan ja pahoitellaan ja kerrotaan rehellisesti mihin pystytään ja mihin ei – katteettomat lupaukset kun on suoraan sanottuna perseestä. Jos itse hoitaisin asiakassuhteeni kuten rakennusala yleisesti, niin tuskin tässä olisi edes pankin rahaa laittaa remontissa ostettuun työvoimaan! Työ on vielä aloittamatta, mutta jo tässä kohtaa papukaijamerkki palvelusta. [toivottavasti sitä ei tarvitse ottaa pois ;]

Se asiakaspalvelusta, sitten itse asiaan.

Niin, meidän laajennus liittyy vanhaan puoleen olohuoneessa, josta puhkotaan uudelle puolelle se pisin seinä. Laajennuksen puolelle menevät sähköt ja vedet viedään vanhan puolen olohuoneen laittian alta uudelle puolelle, ts. lattia auki ja putket villojen sekaan. Siinä se lähtötilanne lyhykäisyydessään.

Itselle muistilistaksi/ohjenuoraksi ja kotona meidän projektille kauhisteleville nuoremman isännän isovanhemmille tiedoksi agendaa:

 • kuistin, eteisen ja olohuoneen lattialankkujen poisto
 • vanhan puolen ja uuden puolen yhdistävän “aukon” tekeminen hirsiseinään, ts. vanhan ulkoseinän puhkaisu
 • kahden vanhan ikkunan poisto
 • tukipilarin asennus vanhan puolen puhkottuun seinään
 • kuistin, eteisen ja olohuoneen seinien hirsipaneelien poisto
 • sähköputkitukset ja rasioinnit uusiksi niiltä osin kuin tarve vaatii
 • hirsiseinän puhkominen eteisestä pesuhuoneeseen (reiästä viedään vesiputket)
 • laajennuksen sähköputkien veto läpi olohuoneen/eteisen kuistille
 • laajennuksen vesiputkien veto läpi olohuoneen pesuhuoneeseen ja edelleen konehuoneeseen
 • uusien vesiputkien veto vanhan puolen WC:n jakotukista lattioiden alta läpi pesuhuoneen konehuoneeseen
 • villoitus siltä osin kuin tarve vaatii (korjausta/korvausta jne)
 • höyrynsulkumuovit/paperit seiniin ja lattiaan, vanhojen korvaaminen uusilla siltä osin kuin tarvetta
 • uuden lattialankun (28×145) asennus
 • cyprokit seiniin
 • uuden lattian käsittely (kaksi kertaa)
 • seinien kittaaminen/saumaaminen ja hiominen

Nuo kun saisi tehtyä niin tavarat takaisin – seiniin ei tapettia (tai maalia) vielä tähän hätään haluta. Pinta tehdään vasta kun laajennuksen “samainen” olohuone on siinä pisteessä.

Ei minua ahdista se, että miten me mahdutaan elämään makkariin ja keittiöön – onhan sitä joskus eletetty isommallakin perheellä hellahuoneissa. Eniten minua ahdistaa ajatus, mihin kaikki tavarat olohuoneesta, eteisestä ja kuistilta saadaan mahtumaan? Uudet lattilankutkin (n.35neliötä) kun pitäisi saada sisälle “kuivumaan” hyvissä ajoin ennen asennusta. Niinpä, mihin?

Niin ja timpuri ei luvannut valmista jouluksi (argh) – itse haluan ja toivon, että ennen joulua päästäisiin pintakäsittelyvaiheeseen lattian kanssa, jotta joulun pyhät voitaisiin parveilla jossain muualla kun täällä haisee vaha- ja maalikaasut. [Tuo lattioiden käsittelyvaihe on näin äkkiä ajateltuna se "ainoa ongelmallinen" tilanne - se kun oikeasti on vaarallista pitkään hengitettynä. No, sen näkee sitten miten se haisee ja miten kämppää saa tuuleteltua. Täytyy sitten pistää jätkä pihalle rattaisiin nukkumaan ;]

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)