pimeydessä loistaa valo

wehoputsTätä päivää on odotettu! Liitin vanhan puolen viemärin uuteen puoleen ja samalla ensimmäiset vesilorot ohjattiin jo aikaa sitten hankittuun WehoPuts 5 -pienpuhdistamoon.

Keittiössä jo toista vuotta “sopivaa tilannetta” odottanut shampanja avattiin sitten sen kunniaksi, että (toivottavasti) paskahommat, kirjaimellisesti, on ohi tässä talossa – ainakin tämän syksyn osalta.

Pullo oli jo liki auki kun nuorempi isäntä keväällä syntyi, mutta jäi silloin avaamatta. Se, että talossa ihmisjätökset käsitellään nyt luontoystävällisesti pienpuhdistamolla ei toki ole ollenkaan niin hyvä syy shampanjalle kun juniorin syntymä, mutta silloin sitä oltiin ilman juomaakin kolmannessa taivaassa.

Vaihda vanhat loisteputken LEDIIN

Niin ja tämä otsikko “pimeydessä loistaa valo” tulee siitä, kun tässä puhdistamossa palaa pieni sievä “merkki”valo tiedoksi talon väelle, että pytyllä kaikki hyvin. Siellä se pellolla [nytkin] yksin tuikkii majakkamaisesti maamerkiksi naapureille, että ollaan oikein EU-standardin mukaisia WC-jätöksissä.

[kuva: KWH Pipen WehoPuts 5 valmistajan sivuilta]

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

34 kommenttia kirjoitukseen “pimeydessä loistaa valo

 1. no_author
  26.02.2007 klo 12:02

  Eikos ne paskahommat jatku lietepussukoiden osalta. Itse en moista riesaa hankkisi…

 2. 26.02.2007 klo 21:13

  Jeps, lietepussi pitää tyhjentää jokusen kerran vuodessa. Vielä en osaa sanoa kuinka usein. Toistaiseksi ei ole sitä tarvinnut tehdä ja mitä viimeksi katsoin puhdistamoon niin vasta 1/3 osa on täyttynyt. Tätä vauhtia – nyt ollut käytössä kolme kuukautta – vielä vähintään siis toiset samanmoiset kuukaudet edessä ennen tyhjennystä.

  Ja tyhjennys siis on suurinpiirtein se, että nostetaan liete/komposti -pussi joko pelkästään tai korissa pois ja tyhjennetään jonnekin tontille (sinne missä muutkin kompostitavarat ovat). Tämän hyvä puoli taas se, että tankkiautoa ei tarvitse tilata tontille tyhjentämään lietesäiliöitä. Mielestäni varsin näppärä feature.

  Ensimmäisen tyhjennyksen jälkeen voin jo pienellä kokemuksella sanoa kuinka iso riesa tyhjennys on. Jos nyt kaksi kolme kertaa vuodessa tehtävää muutaman minuutin tyhjennystä voi riesaksi kutsua.

 3. jorma
  03.02.2008 klo 19:57

  Miten on toiminut? Mulla muuten hyvin, paitsi nyt aina välillä vilkuttaa tyhjennyshälytystä, ja kuitilla (1)poistuu, taitaa joku anturi piiputtaa?
  Muutenhan toi systeemi lienee ainakin tämmöseen maapaikkaan varsin hyvä , kompostointi alaa riittää ja fosforit poistuu. kyllä silti kunnan viemäriverkko olis mukavin :-)

 4. 04.02.2008 klo 09:59

  Hauska kuulla muidenkin kokemuksia. Meillä ei tosiaan ole ollut minkäänlaisia ongelmia – ainoa yksi hälytys on ollut kemikaalihälytys, eli kemikaali oli silloin loppumassa.

  Eikös tuo työjennyshälytys tule prosessin jälkeisestä veden poistosta poistoputkella “ojaan” tms. Onko teillä siinä putkessä kaadot kunnossa? Joku ilmakupla tms. jossa kurvissa (estää / hidastaa) poistoa ja sitten joku antura reagoi?!?

  Toi oli vaan villi arvaus – ei tieto heh.

 5. Helena
  30.11.2008 klo 17:02

  Mikähän vikana meillä,kun lietepussi vaihdettu 11.10.2008 ja tänäänn 30.11.2008 taas jo täynnä ja tosi löysää? Vain kahden hengen taloudesta kyse.

 6. 30.11.2008 klo 20:37

  Itse veikkaisin, että lietepussi ei ole sitä mitä pitäisi. Eli onko lietepussi valmistajan? Läpäiseekö vettä kuten pitää?

  Ylijäämälietteestä nesteenhän pitäisi valuta pääosin takaisin pussin läpi säiliöön. Tuo teidän löysä liete ja nopea täyttyminen viittaisi juuri siihen, että pussi ei läpäise nestettä vaan se jää pussiin ja kun siinä on paljon nestettä niin löysäähän se on. Ja jos pussi on täynnä niin seuraavassa lietepumppauksessa liete valuu lietepussin reunojen yli takaisin säiliöön ja uudellen prosessointiin. Sama “paska” siis pyörii WehoPutsissa ja hommasta häviää vähän idea.

  Valmistaja suosittelee lietepussin tyhjennystä 2-4 kk välein. Meillä kolmella hlöllä lietepussi ei tule täyteen edes puolessa vuodessa, mutta pyritään tyhjentämään n.3 kk välein koska tuo valmistajan lietepussi on “maatuvaa” ja alkaa hajota käsiin jos on liian kauan paikallaan.

 7. Jorma
  01.12.2008 klo 11:23

  Sama ongelma kuin Helenalla. Noin vuoden käytössä ollut putsari. Tämän vuoden aikana tyhjennetty jo 4 kertaa, eka tyhjennys liian myöhään. Aina vähähän liian täynnä ja aina melkoisen pahanhajuista vetelää velliä (eka satsi aiva hirveän hajuista). Meillä 2 aikuista ja 5v. lapsi.
  Tuossa jo epäilin että liika vessapaperi tekee massasta liian hienojakoista, että ei mene pussista läpi, mutta ei auttanut senkään vähentäminen. Pussit ovat alkuperäisiä, eli pitäisi olla siinäkään vikaa.
  Täytyy soittaa huoltoon ja kysellä mikä tuota vaivaa.

 8. 01.12.2008 klo 17:05

  Aika jännää tosiaan. Meillä kun täysin toisenlaiset kokemukset. Täältä voitte kurkata kuinka usein (tai siis harvoin) me ollaan pussukkaa tyhjennetty/vaidettu ja vain kerran meidän WehoPuts-historiassa lietepussi on ollut täynnä.

  En kyllä usko tuota vessapaperijuttua – meilläkin ollaan aika tuhlaavaista sorttia sen kanssa.

  Jorma, jos asia selviää tai huollosta ratkaisu löytyy niin meilenkiinnolla kuulisin siitä – ihan vastaisuuden varalle kun näitä “vikailmiöitä” olisi hyvä kirjata.

  Ai niin, jostain kuulin/luin(?), että jos tuo haisee liian(epämääräinen käsite liian) paljon niin syynä voi olla se, että “hajoittavava” eliökanta on kuollut. Syynä voi olla esim. jotkut voimakkaat liotinaineet yms. jotka tappaa elämän pytyssä…

 9. Jorma
  05.12.2008 klo 13:52

  Soitin KWH:lle. Eivät osanneet puhelimessa sanoa mikä voisi olla vikana, mutta lupasivat laittaa huoltomiehen tutkimaan laitetta. Tulee tässä parin viikon sisällä, että laittelen viestiä kunhan tuosta jotain selviää.

 10. 05.12.2008 klo 22:29

  Jorma, lienee takuuna tuo teidän huoltoukko? Eikö…

 11. Pete
  06.12.2008 klo 17:49

  Moi!

  WehoPuts 5 kolmatta vuotta käytössä. 1 vuosi meni siten että liete pussissa oli löysää, vaihdoin n.3kk välein. Sen jälkeen alkoi “itsestään” toimimaan kuten pitääkin eli pussissa kiinteää ainesta—> ei tarpeen vaihtaa pussia niin usein.

 12. Pete
  06.12.2008 klo 17:52

  Lisäys edelliseen. Nykyään vaihdan 4-5kk välein. Taloudessa 2 aikuista. Mitään hälyjä ym. ei ole tullut koko käyttö aikana. Tosi tyytyväinen, ennenkaikkea alhaiset käyttökustannukset.

 13. 06.12.2008 klo 18:21

  Pete, miten olet huoltanut laitetta? Itse? Huoltosopimus? Kuinka usein?

  Ajattelin vaan, että nuo käyttökustannukset paljon riippuu siitä paljonko “joutuu” huoltamaan ja ostaako sen vai tekee itse.

  Olisi muuten mielenkiintoista kuulla mitä ihmisillä keskimäärin WehoPutsin vuosikustannukset on ollut.

 14. Jorma
  14.12.2008 klo 19:08

  Huoltomies kävi viikolla. Mukava mies. Melkein pari tuntia juteltiin laitteesta niitä näitä ja mittailtiin lietteen laskeutumista. Epäili että ilmastus toimii liian voimallisesti ja laittoi pienitehoisemman ilmapumpun testimielessä käyttöön. Sanoi tulevansa uudestaan joskus alkuvuodesta tutkimaan miten auttoi. Tänään lisäsin saostuskemikaalia ja totesin että se liete mitä pussissa nyt on, on selvästi kuivempaa mitä tähän asti. Rahasta ei ollut puhetta, että eiköhän menne takuun piikkiin. Toi myös paketillisen lietepusseja. Näyttää noilla ainakin huolto pelaavan.

 15. 14.12.2008 klo 20:58

  Juu, ei minullakaan mitään huonoa sanottavaa huollosta. Mutta niinhän se pitääkin olla – etenkin näillä vehkeillä.

  Paskavesien puhdistus kun on sellainen perusjuttu jonka pitää toimia.

 16. Pete
  21.12.2008 klo 18:21

  Itse olen huoltanut. Tietysti jos tulee jotain spesiaalia, normaaleista huolloista poikkevaa pyydän ammattilaisen. Vielä ei ole ollut tarvetta

  Lietepussit olen ostanut 5 kpl paketeissa, maksaa n.50€ eli n.10€/pussi. Se lisattävä litku, mikä nyt virallinen nimi onkaan, maksoi muistaakseni 25-30€/10l, sitä olen lisännyt kerran (10l)tähän mennessä.

 17. Ville
  19.01.2009 klo 19:37

  Mistä olette lietepussit ostaneet? Nopea vertailu netistä löytyneisiin hintoihin näytti 80-95 euroa / 5 pussia.
  Minulla on ollut samoja ongelmia, kuin Helenalla ja Jormalla. Täytyy ottaa yhteyttä huoltoon.
  Viimekesänä muuntaja hajosi alle vuoden käytön jälkeen. Huoltomies kävi jo samana päivänä vaihtamassa uuden tilalle (meni takuuseen). Tuli samalla puhetta kompressorista ja huoltomies kertoi, että kompressori kannattaa vaihtaa pienempään jotta kuohunta vähenee. En tajunnut siinä kysyä, että vaikuttaako kuohunta lietteen laskeutumiseen ja pussin läpäisykykyyn.

 18. Pete
  23.01.2009 klo 20:05

  Nyt tuli sitten 16000 käyttötuntia täyteen kompuralla ja kwh-Pipen huoltomiehen pyysin käymään. Tuleepi lähipäivinä vaihtamaan kompuran kalvot. Ens kesänä teen itse pumppujen vuosihuollon, hyvät ohjeet tähän löytyy Kwh-Pipen nettisivuilta (http://www.wehoputs.com/FI/WehoPuts-_huolto).

 19. Pete
  23.01.2009 klo 20:07

  Olen ostanut tarvikkeet kaverin kautta suoraan tukusta, siksi pussien hinnat vähän edullisemmat kuin Villellä.

 20. 24.01.2009 klo 07:54

  Pete, miten ajattelit itse nollata kompuratunnit? Jos olen oikein ymmärtänyt niin siihen vaaditaan salasanaa ja sitä ei huolto-ohjeissa ole.

  Pohdiskelin muuten itsekin tuota tee-se-itse asennusta kirjoituksessa WehoPuts huolto-ohje.

 21. Juha
  30.01.2009 klo 07:19

  Jorma
  onko ilmapumppu hommasta kuulunut mitään? Vaikutus/menikö takuuseen?

 22. Eppu
  15.03.2009 klo 13:41

  Tervehdys kaikille WehoPutsin käyttäjille.
  Meillä 07/2008 asennettu WehoPuts 5. Laite sinänsä toiminut hyvin, mutta samat ongelmat kuin Helenalla ja Jormalla. Eli loppu tuotos löysää mössöä mikä ei mene lietepussista läpi. Vaihtoväli ollut 5-8 viikkoa kahden hengen taloudessa. Kerran 8 viikkoa ja kama tuli reunojen yli uudelleen kiertoon. Täytyy näköjään peesata Jormaa ja olla yhteydessä huoltoon. Sen löysän tuotoksen kanssa on vaikeuksia saada pussi pysymään ehjänä sekä sen tuotoksen jatkosijoittaminen. Palaan asiaan kunnes olen ollut yhteydessä huoltoon.

 23. Pete
  18.03.2009 klo 20:38

  Huoltomies kävi nollaamassa kompuran tunnit. Vaihtoi samalla kalvot kompuraan. Kertoi paljon hyviä vinkkejä, jos haluaa itse huoltaa esim. pumput, TeeSeItse-mies kyllä selviää; muutama ruuvi pumpun pohjasta auki ja putsi sieltä ja lisäksi tietty ulkopuolen putsi.

 24. 19.03.2009 klo 06:52

  Moi Pete. Säästätkö tuolla ratkaisulla paljon? Ajattelin vaan kun huoltoäijä tulee paikalla niin siinähän on jo matkakulut ja huolto tuon kompuran osalta maksettava. Pohdin, että paljonko säästää jos loput tekee yksin ja maksaako vaivaa? Tunnin, kahden laskutettavat työt?

  Itse tekisin koko huollon itse jos nyt yleensä uskallan/jaksan joskus tehdä sen. Vai onkohan tuo kompuroiden kalvojen vaihto sen verran haastavaa, ettei kannata yrittää?

 25. Pete
  19.03.2009 klo 20:17

  Vielä ei ole laskua näkynyt, joten en osaa sanoa maksaako vaivaa; tehdä itse/teettää . Kompuran kalvot vaihdan seuraavan kerran itse, kun näin miten yksinkertainen homma oli. Makuasiahan se on tekeekö itse vai teettääkö toisella, itse tykkään puuhastella, joten nuo huoltohommat kyllä tulee tehtyä. Luonnollisesti jos tuntuu että tulee tuhottua enemmän kuin huollettua, niin silloin huoltomies paikalle :)

Kommentointi suljettu.