saunasuunnittelua

Onpas tässäkin pähkäilemistä. Saunassa tehdään juuri nyt lisäeristysseiniä. Edessä on hankintalistalla mm: Kiuas, lattian pintamateriaalit, lauteet ja valaistus (yleisvalo lauteiden alle ja kattoon kuituvaloja?).

Saunan eristyksestä: Taisin eilen lukea jostain, että joku laittaa seiniin finnfoamia - hyvä idea. Meillä tulee villaa se n. 50mm. Sen kun korvaisi esim. 4cm finnfoam kaistalla niin johan olisi lämpökertoimet kohdillaan. Tästä huolimatta taidan tyytyä tuohon villaan.

Saunan katto: En tiedä vielä, mutta voi olla, että laitan ylimääräisen kerroksen villaa saunan kattoon. Muutenkin eri foorumeilla suositellaan, että saunan katto olisi hyvä laskea optimaaliselle korkeudelle hyvien löylyjen ja minimaalisen energiahukan takia. Epäselvää enää on se, että mikä olisi se optimaalinen korkeus.

Saunan sisustuksesta: Harvian saunasisustusmallit tarjoaa vaihtoehtoja, kuten myös Saunatecin saunapohjat. Lumilaude tarjoaa lauteiden lisäksi mahdollisesti pihalle (terassille) joskus hankittavaa kylpytynnyriä. Helo Deco -saunasisustus on keskittynyt nimenomaan sisustuspuoleen. Saunan suunnitteluohje oli myös mielenkiintoista luettavaa – suosittelen. Muotolauteet voisi tarjota mielenkiintoisia ratkaisuja laude-ongelmaan. Mutta ehkä nuo ei kuitenkaan meidän juttuja. Sitävastoin Lapinlaude ja Royal-lauteet voisi olla oikeinkin harkittava vaihtoehto.

Kiuas: Ollaan vähän mietitty Fortea. Katsotaan.

Lattia: Jostain muuten luin, että saunan lattian kaakeleiksi ei tulisi valita vaaleita sävyjä – samoin saumat ei saa olla vaaleita. Kuulemma kiukaasta/kivistä irtoaa jotain pölyä, joka tekee kaakelisaumoista aika nopeasti ruman näköiset?

Lauteet: Sunsaunan sivuilla yritin suunnitella vähän saunamme lauteita. Vaikeaa se oli tuolla ohjelmallakin. Materiaaliksi tulee ilm. jotan lämpöpuuta.

Sitten vielä loppuun pari linkkivinkkiä (edellisten lisäksi): All About Sauna. Ja mainospitoinen linkki http://www.rakentaa.fi/sauna.php (sisältää linkkivinkkejä, ei niinkään tietoa aiheesta). Pihalle ja/tai terassille tarjotaan kylpytynnyreitä useammasta yrityksestä.

Laitetaan nyt edes yksi kuva, joista me varmaan otetaan ideat omaan pieneen saunaamme: Meidän sauna? (lumilaude). Saunan muoto ja kiukaan paikka kuten meillä.

[jälkihuomautus: tuohan on sama bigbrother sauna, josta aiemminkin, elokussa näköjään, hehkutin. Sattumaa tai ei - kahdesti ihastuttu, joten se se on pakko olla!]

EDIT 13.26 :: lisätty muutamat ajatukset (kuvakaappauksin) SunSaunan suunnitteluohjelmasta

sauna_ver01.jpg
sauna_ver1

sauna_ver02.jpg
sauna_ver2

sauna_ver03.jpg
sauna_ver3

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

6 kommenttia kirjoitukseen “saunasuunnittelua

  1. tomi
    24.10.2006 klo 22:00

    No pah. Tänään huomasin kun saunaa työstin, että mun hienoissa suunnittelukuvissa on seinien mitat väärinpäin – eli pidempi onkin lyhyempi ja päinvastoin. Uuh, täytyy piirtää uusiksi.

    Näin sitä tekijäkin mitoissa erehtyy. (Onneksi ei olla vielä mitään laudetta tilaamassa ;)

  2. 24.10.2006 klo 23:21

    Niin, saunan ja pesuhuoneen kaakeleista.
    Jos perheessä on joku joka värjää / värjäyttää hiuksiaan tummiksi tai punaisiksi, niin valitkaa tummat kaakelit tai ainakin vaaleat saumavärit. Nimimerkki “kokemusta on” sanoo että varsinkin saumat värjääntyvät suihkun lähellä nopeasti.

  3. Ville
    08.11.2006 klo 15:37

    Terve “Remonttireiska”, googlauksen tuloksena päädyin 2004 arkistoosi. Siellä kuvista päättelin, että olet tehnyt keittiöön (?) uivaa lautalattiaa. Ehtisitkö kertoa, miten tuo lattia on sittemmin toiminut/kestänyt? Millaista lautaa käytit jne. Mulla olis nimittäin sama suunnitteilla keittiöön ja eteiseen. Pohjana betoni ja tarkoitus olis maalata pinta. Mut kun ei tiedä, miten uiva lattia siinä sitten käyttäytyy jatkossa…

  4. tomi
    09.11.2006 klo 10:17

    Kiitos kysymästä Ville. Tämä keskustelu menee nyt kyllä vähän väärään entryyn, mutta menkööt tämän kerran.

    Hyvin toimi. Ei narise eikä pauku. Eikä paha rasti kunhan vain suorittaa asennuksen kuten ohjeistetaan. Elämisvaraa on syytä jättää reunoihin, muuten voi tulla ongelmia. Eikä märkänä kannata asentaa – kuivumaan sisälle hyvissä ajoin ennen asennusta niin ei elä sitten asennuksen jälkeen niin paljon.

    Arkiston syövereistä löysin, että me käytettiin ilmeisesti hedex mäntylankkkua, koko 10.5x180x2400, hintaa tuolloin about 19 eur neliö, kai. Tuollaista ihan samanlaista ei varmaan enää mistään löydä, oli silloin jo poistoerää muistaakseni?!?

    Lisätietoja puulattioista löytyy vaikka täältä:
    http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/suorakanava/verkkolehti/puukoulu/puukoulu6.htm

  5. Ville
    09.11.2006 klo 13:23

    Kiitos Tomi vastauksesta, kysymykseni meni tosiaan aivan väärään paikkaan, mutta kun en hädissäni sivuiltasi parempaakaan yhteydenottokohtaa löytänyt :) Selvisi näinkin.

  6. 09.11.2006 klo 14:56

    Juups, meneehän se näinkin.

    Mutta vinkkinä sinulle ja muille. Jokaista entryä voi kommentoida tai/ja kirjoittaa palautetta. Etusivulla esim. kunkin tekstin perässä on linkki palaute (0) , josta voi kirjoittaa ko. tekstiin palautteen.

    Eli ei mitään rakettitiedettä! 8-)

Kommentointi suljettu.