karkaako kustannukset?

Laajentaminen (?) ei taida olla ihan samaa kustannusten puolesta kuin puhdas uudisrakentaminen – vaikka laajennuksenkin teko on uudisrakentamista (ainakin verottajan mielestä, ikävä kyllä).

Remontoinnin yksi vaikeimmista asioista, ellei vaikein, on kurssinsa pitävän kustannusarvion laatiminen. Me tehtiin laajennuksestamme vähintään kolme kustannusarviota. Hintahaarukka oli 55 01086 028 euroa.

Päätimme lähteä hommiin (rahoitusta ajatellen) isomman luvun mukaan. Mutta kuinka käykään?


Ollaan vasta alussa – pihalla kaksi tikkua pystyssä merkkinä tulevan laajennuksen talon kulmista. Rahaa kuitenkin on jo palanut liki 14 000 euroa. Kustannusarviot on sellaisia, että välillä ne pompsahtaa ylöspäin ja välillä alaspäin – etenkin kun arviot on tehnyt ei-ammattilainen. Tiesin, että yleensä ihmisillä rakennuskustannukset kusee – joten yritin olla yli-pessimistinen kulujen suhteen ja budjetoida kaikkea – jos ei liikaa niin – riittävästi, vaan kuinka käykään…

Nyt näyttää, että ei pysyttäisi budjetissä – toistaiseksi ainoastaan LVI-suunnittelun kulut ovat olleet pienemmät mitä arvioin, kaikki muut on paukkunut yli. Uuuuh!

Uskon (ts. toivon) että loppua kohden olen viskonut lukuja rutkasti yläkanttiin, sillä nyt mennään vähän turhan kovaa – neliöhinta tänään 1646 euroa.

060504_laajennus_kustannus.jpg

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)