vieläkö riittää lämpöä ilmalämpöpumpusta?

Lauantaina minulta kysyttiin häissä kahtakin asiaa liittyen ilmalämpöpumppuumme.

 1. Vieläkö riittää lämpöä?
 2. Missä lämpötilassa pumppu tulee kalliimmaksi kuin esim. tavalliset patterit?

Ensimmäiseen osasin vastata. Riittää – siis lämpöä kotona. Tänään aamulla ennen töihin lähtöä (siis aavistus ennen aamuseitsemää) mittari ulkona näytti -24 ja mittari sisällä +22 astetta (sitä samaa lukemaa joka näköjään astettu ilmalämpöpumpun kaukosäätimeen). TS-Tekniikan sivut sanovat: Toshiba toimii jopa 25 asteen pakkasella. Meillä se nyt näyttää toimivan vielä ainakin -24 asteessa – ja todistetusti.

Toiseen kysymykseen en heti osannutkaan vastata. Päätin selvitellä asiaa. Meillä lukee sisäyksikössä mallin kohdalla RAS-B10EKVP-E. Aloitin Toshiban omista dokumenteista: Daisekai -tuoteseloste sanoo seuraavaa: Kuuluu parhaaseen energialuokkaan A. Tekninen seloste kertoo toiminta-alueeksi (lämm./jäähd.) °C -25 – 24 / 10 – 43. Eli lämmittimenä laite kuulemma toimii 25 asteen pakkasen ja 24 plusasteen välillä. Tuoteselosteen mukaan laitteen lämmitysteho taas on 3,2kW ja siihen kuluu virtaa keskimäärin 0,71 kW lämmittäessä ja 0,51 jäähdyttäessä.

daisekai_hyotysuhde.jpg
Valmistajan lupauksien mukaan hyöty on parhaimmillaan +7 asteen ulkolämpötilassa (vaikka ei vastaavissa pakkasarvoissakaan huonoja hyötylukuja saada). Elikkäs tuolloin käytetty sähkö ja saatu lämpö ovat kukkaro -näkökulmasta parhaassa suhteessa

Pinserin kirjoituksen Ilmalämpöpumppu kommenttiosastolla on mielenkiintoisia käyttäjien omakohtaisia kokemuksia niin Daisekaista kuin muistakin ILP:sta. Mainitaanpa kommenteissa mm. mitä voi tapahtua jos ryhtyy ns. “kotiasentajaksi” eikä anna pumpun asentamista ammattilaisille ;)

Lainataanpa kommenttiosaston kirjoituksista tähän väliin yksi käyttäjäkokemus:

  Jaska kirjoittaa:
  23.01.2006 klo 11:29

Toshiba Daiseikai ei ilmeisesti lopeta lämmitystä alle -25C:kaan. Joitain rajoituksia (esim: puhallusnopeudessa, pyörimisnopeudessa yms.) saattaapi tulla. Itse sammutin ulkoyksikön ja kaytin pelkkää puhallusta takan lämmön levittämiseen. Näyttäis toimivan hyvin. Sähkön kulutus nousi vain vähän. Tosin villapaita piti laittaa myös päälle. Päivän-pari ylitys -25C:ssa ei varmaan haittaa laitetta. Sähköä varmaan sitten syö saman verran kuin lämmitys sähköpattereilla.Kommenttien lukemisen pohjalta jonkinlaisena yhteenvetona voidaan todeta, että jonkinlaisena raja-arvona käyttäjät pitävät -20 ja -26 asteen pakkasia. Toiset sammuttelivat laitteita koneen rikkoontumisen pelossa ja toiset taas hyötysuhteen häviämisellä (eli sähköä palaa saman verran tai enemmän kuin perinteisillä lämmitystavoilla). Hieman “raja-arvot” vaihtelivat myös merkistä riippuen – keskimäärin Toshiba -käyttäjät uskoivat alempiin pakkasarvoihin kuin muut. Itse kyselin aikanaan asentajalta millaisilla pakkasilla tai miten paljon konetta saisi käyttää. Vapaasti lainaten vastaus kuului suurinpiirtein seuraavasti: Ei sitä tarvitse sääliä tai armoa antaa. Se on tehty lämmittämään, joten surutta vaan käyttämään ja lämpöä puhaltamaan.

Ja kerrotaan nyt vielä omatkin kokemukset. Meillä ulkoyksikön äänet eivät ole ainakaan sisälle asti kuuluneena kasvaneet – ei edes näillä -20 / -24 pakkasasteilla. Tänään -24 asteessa siis edelleen tuuppasi lämmintä sisälle, toki ehkä aavistuksen “vähemmän lämmintä” kuin esim. eilen -20 asteen pakkasessa. Pyynti on ollut jo useamman päivän +22 astetta ja edelleen talossa lämpöä riittää (lämmitettävä ala n ~90 neliötä).

Jottei pelkästään positiivista niin yksi negatiivinenkin kokemus otsikolla Lämpöpumppu, säästääkö se todella?. Ja lisätään nyt vielä linkki käyttäjien kokemukseen perustuva äänestystulos: VUODEN 2005 PUMPPU on Toshiba RAS-10EAVP-E. Lisää luettavaa ilmalämpöpumpuista osoitteessa http://www.lampopumput.info/.

Toshibako sitten paras? Mielipide-eroja, mutta selitys sille, miksi muut ilmalämpöpumput eivät pääse ihan Daisekain lukuihin löytyy Toshiban sivuilta: Tiedoksi: Toshiban edistyksellistä ilmalämpöpumpputekniikkaa ei ole muiden merkkien tuotteissa. Plaah, tulikohan jo liikaa mainostettua? Nooh, totuuksia(?) vaan yritän kirjoittella, kai… Toisaalta vastaavia kommentteja kai kuulee ja saa lukea jokaiselta kotiläksynsä tehneeltä markkinointimieltä!

  Lyhyt oppimäärä lämmitystehoista:
  Jos pumpun hyötysuhde on +7 asteessa neljä ja ottoteho 1kW, niin pumppu antaa lämpöä noin 4kW. Jos saman pumpun hyötysuhde on -7 asteessa 2 ja ottoteho sama 1kW, niin pumppu antaa lämpöä enää n. 2kW. Ottoteho ei voi kasvaa yli ilmoitetun maksimin. Samainen 1kW antaa muuten tavallisilla sähköpatterilla lämpöä samaisen 1kW edestä – eli hyötysuhde on 1.

Hyötysuhde on oikeastaan terminä väärä, kuvattaessa lämpöpumpun tuottamaa lämpöä suhteessa ottotehoon. Parempi ilmaisu olisi suorituskerroin tai hyötykerroin. Hyötysuhdehan ei koskaan voi ylittää yhtä (100%), tai muutoin kyseessä olisi ikiliikkuja. Hyötysuhde on kuitenkin terminä jo sen verran vakiintunut, että sitä käytetään tässäkin oppaassa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 1kW riittää 30m2 lämmitykseen.Mutta palataanpa takaisin kysymykseen 2. Missä lämpötilassa pumppu tulee kalliimmaksi kuin esim. tavalliset patterit?

  Vastaus: Enpä osaa sanoa. Lukemisen ja tutkimisen perusteella suhdeluvun tai hyötysuhteen siis pitäisi mennä alle yhden ( < 1,0 ). Ja jos oikein tulkitsin, Daisekai sammuttaa itsensä jos näkee hommansa tarpeettomaksi tai on vaarassa rikkoontua. Toistaiseksi siis meillä pumppu käy ja pitää taloa lämpöisenä (ainakin aina poissaollessamme;) Eli kai se on kannattavaa niin kauan kuin päällä on?

Vielä linkkivinkki yhdelle sivulle: Suomen lämpöpumppuyhdistys ry

Kunpa joku osaisi auttaa minua 2. kysymyksen kanssa? Tai osaisi edes opastaa oikealle tiedon lähteelle?

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

3 kommenttia kirjoitukseen “vieläkö riittää lämpöä ilmalämpöpumpusta?

 1. no_author
  12.03.2007 klo 22:41

  lämpöpumppu varmaankin tulee kalliimmaksi kun pakkasta on 30 astetta.mulla on mitsun pumppu ja hyvin toimii viel 24 asteen pakkasella.asensi ja myi.www.markkukaakko.com

 2. Tomi
  13.03.2007 klo 09:08

  Olisi mielenkiintoista kuulla mihin faktaan perustat väitteesi? Tai epäilysi?

 3. Aarnio
  19.07.2007 klo 20:14

  Eikö ilmapumppu ole aina kannattava kun sitä käyttää lämmittämiseen. Sähköä kuluu, mutta kyllä sitä lämpöäkin syntyy. Viilennys tietty on enempi mukavuutta kuin kustannussäästöjä.

Kommentointi suljettu.