veden järkikäyttöä

Istutaanpa taas hetkeksi alas ja katsotaan miten vettä tulisi kuluttaa… Viimeksihän tutustuttiin sähkön järkikäyttöön. Kuten se, myös tämä juttu saattaa aluksi tuntua pitkältä, mutta säästää sinulle euroja eteenpäin luettaessa! Tai sitten ei…

Kuten kuvasta näkyy, kuluu talouksien vedestä yli puolet peseytymiseen. En tietystikään suosittele säästämään tässä kohtaa, jos haluat edelleen pitää yllä ystävyyssuhteita. Mutta katsotaanpa onko muualla paikkoja nipistää.

Keskimääräinen vedenkulutus henkilöä kohden on kuulemma noin 155 litraa vuorokaudessa. Kirjoitin joulukuussa 2005 aiheesta myös vähän otsikolla vedenkulutus. Tuolloin meidän kahden hengen talous kulutti keskimäärin sellaiset 110-120 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa (olemme siis saavuttaneet tavoitetason 130 litraa). Voimme muuten jatkossa seurata hyvinkin tarkkaan omaa kulutustamme nyt kun mittari on asennettu vihdoin meidänkin taloon.

Sitten se perusajatus:

    Veden kulutukseen vaikuttavat sekä vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Kotona kannattaa huolehtia siitä, että hanat, sekoitinkalusteet ja WC-istuimet ovat kunnossa. Vuotava hana tai WC-istuin lisää vesilaskua huomattavasti. Tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 m3 vuodessa. WC:n jatkuva vuoto saattaa tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun. Kuulostaa hurjalta mutta pitää kutinsa: Tulitikun kokoinen vuotokohta (tai WC-pytyn jatkuva vuoto) aiheuttaa 3000 kuution vesilaskun ja lisäkustannus kuulemma huikeat 7500 euroa! Ompelulangan paksuinen vesivuotokin aiheuttaa 30 kuution vesihukan ja 75 euron lisälaskun. Kauhukuvissa olisi lyijykynän paksuinen vuotokohta joka syö rahaa vuodessa vähintään hulppean kesämökin verran, 75 000 euroa.

Ja ne säästövinkit:

  1. Älä lotraa! Ota pikasuihku! Älä juoksuta vettä turhaan liian suurella paineella – pieni virtaamakin riittää. Ota suihku kylvyn sijaan – ammekylpy kuluttaa vettä viisi kertaa enemmän kuin suihku.
  2. Pese taloudellisesti! Tiskatessasi käsin astioita, älä juoksuta vettä. Uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin. Pese täysiä koneellisia – käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Säädä pesulämpötila 40°C:een tai sen alapuolelle, jos vaatteesi pesuohje sen sallii. Näin säästät jopa 50% pesukoneen tarvitsemasta energiasta.
  3. Säädä virtaamat sopiviksi! Säädä hanan virtaamat oikeiksi. Suihkuhanassa 12 l/min riittää. Vaihda kaksiotehana yksiotesekoittimeen. Uudet WC-istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna.

Loppuun listamuodossa parit faktat:

  • Keskimääräinen lämpimän veden kulutus: 60 litraa/vrk/hlö
  • Vedestä käytetään: 50 % peseytymistiloissa, 25 % keittiössä, 25 % WC:ssä
  • Vesikustannus: 4 hlöä x 160 litraa/hlö/vrk x 2,5 e/m3 x 365vrk = 590 e/vuosi
  • Veden lämmitys: Sähkön perustariffilla: 2 hlöä x 60 litraa/hlö/vrk x 4,2 e/m3 x 365 vrk = 184 e/vuosi

Kuvat ja tietolähde Motiva

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)