sähkön järkikäyttöä

Istutaanpa hetkeksi alas ja katsotaan miten sähköä tulisi kuluttaa… Juttu saattaa aluksi tuntua pitkältä, mutta säästää sinulle euroja eteenpäin luettaessa!

Ainakin äidille infoa sinne uuteen kotiin kännykkälaturista, joka ennen tapasi olla aina kiinni seinän sähkörasiassa…

Kuten kuvasta näkyy, energiaa palaa meilläkin – kuten teilläkin – kotona eniten talon lämmittämiseen. Totta – puolet laskusta. Oletetaan, että omakotitalon vuosittainen sähkölasku olisi 2000 eur -> vanhassa rahassa siis 1000mk / kk. Se tekee kuukautta kohden lämmityskulujen osalta siis 83 euroa – mummonmarkoissa 500 mk.


Sitten ne säästövinkit:

  1. Lämmitä oikein! Tutkimusten mukaan 20-22 asteen huonelämpötila miellyttää suurinta osaa ihmisistä. Tämä on myös terveellinen ja energiataloudellinen sisälämpötila. Kaikkia kodin tiloja ei kuitenkaan kannata lämmittää 20-22 asteiseksi, esim. makuuhuoneessa riittää 18-21 astetta ja autotalleissa 5-12 asteen lämpötila. Lämpimille varastoille ja kerrostalojen porrashuoneille sopiva lämpötila on 17-18 astetta. Hyvä nyrkkisääntö on, että yksi ylimääräinen aste huonelämpötilassa merkitsee viittä prosenttia lisää lämpölaskussa. Tämähän tarkoittaa, että oletuskulutuksemmehan laskee rahassa 4,2 eur/kk jos pudotetaan lämpötilaa talossa yhden asteen. Kaksi astetta esim. 23 asteesta 21 aseteeseen tekee vuositasolla noin 100 euroa säästöä (8,33 eur/kk).
  2. Sammuta valot ja turhat laitteet! Valaistuksessa syntyy säästöjä helposti. Sammuta aina turhat valot. Tyhjää huonetta on turha valaista. Mahdollisimman monen valaisimen hehkulamput on hyvä vaihtaa energiansäästölampuiksi. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista tunnelmaa talvi-iltaan myös ulos vaikkapa jäälyhdyn sisällä. Kodinkoneiden kulutuksessa on hyvinkin helppoa säästää lisää energiaa. Kodin sähkönkulutuksesta eniten kuluu valaistukseen, ruoan säilytykseen ja valmistukseen sekä astioiden ja pyykin pesuun ja kuivaukseen. Katso lisää tarkempia lukemia sähkönkulutuksesta kotitalouksissa. Esim. tavallinen 75W hehkulamppu kannattaa sammuttaa huoneesta kun siellä ei olla. Oletetaan vaikka, että pidät vain yhtä lamppua päivittäin “turhaan” päällä neljä tuntia – vuodessa se tekee n. 11 euroa ja jos tätä turhaa polttamista on vaikka viiden lampun verran liikutaan jo liki 60 euron kulutuksessa. Laitetaan tämän osalta loppuun vielä linkki aikaisempaan kirjoitukseeni marraskuulta 2004: Kotitaloussähkön keskimääräinen kulutus.
  3. Varo standby -varkaita! Minusta ylivoimaisesti mielenkiintoisin seikka tuolla Motivan sivulla oli standby-tehot. Eli erilaisten koneiden (tietokoneet, videot, DVD:t, kännykän laturit jnejne) valmiustilat. Standby-tehot ovat kotitalouksissa keskimäärin 5-10 % koko kotitaloussähköstä. Sehän on siis kulutuksena saman verran kuin esim. sisätilalämpötilan yhden asteen nostaminen tai laskeminen. Eikö tässä standbyssä olisi helppo säästää – esim. lämpötilan kustannuksella. Oletetaanpa, että sammutat televisiosi aina kaukosäätimestä – tai pidät kännykän laturin aina kiinni seinässä pistokkeessa. Kun televisio sammutetaan kaukosäätimestä, menee se “valmiustilaan”. Samoin kännykkälaturi on aina vähintään standby -tilassa ollessaan kiinni sähköpistokkeessa. Molemmat valmiustilat kuluttavat noin 35W. Vuodessa nämä kaksi laitetta kuluttavat kukkarostasi siis 60 euroa. Lisätään päälle vielä DVD, video ja pari tietokonetta monitoreineen. Vuosittainen “hukkasumma” onkin jo 240 euroa. Sen voisi käyttää paremminkin – vai voisiko? Ja summa senkun kasvaa jos talossa on vaikka kaksi televisiota, puhelinvastaaja (ja muita vastaavia laturikäyttöisiä laitteita).
  4. Älä esilämmitä autoasi turhaan! Auton esilämmitys on tärkeä, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Puolesta tunnista kahteen tuntiin on riittävä aika pakkasesta riippuen. Myös tässä kannattaa käyttää yksinkertaista ajastinta, joka kytkee virran päälle halutuksi ajaksi.
  5. Loppuun vielä meidän tallia koskeva laskulukema: Tallin pihavalon teho on 1kW. Oletetaan, että se on näin talvisaikaan päällä vaikka klo 16-21. Viisi tuntia päivässä. Ja jos tämä pimeä aika kestää nyt vaikka viisi kuukautta kuluttaa se sähköä rahassa siis mukavat 75 euroa (markka-aikaan summa olisi siis ollut liki 500 mk). Ja kyseessä siis yksi ainoa valo! En tässä kohtaa uskalla edes laskea paljonko ne kymmenet loisteputket tallissa sisällä sitten kuluttavat…

Laitetaan nyt loppuun vielä mielenkkiinnon vuoksi muutama hauska lukema:

  • Jääkaappi-pakastin kuluttaa noin 70 eur vuodessa (kahden kännykkälaturin verran siis)
  • Astianpesukone kuluttaa sähköä noin 20 centtiä kerta – samoin pesukone. (tässä ei ole huomioitu vedenkulutusta)
  • Sähköliesi kuluttaa kukkaroasi noin 22 centtiä vuorokaudessa – 80 eur/vuosi.

Kuvat ja tietolähde Motiva

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)