ne jouluvalot

Kirjattakoon merkintänä yksi hyvä esimerkki edellisen kirjoituksen pohjalta.. Aiheesta innostuneena kun luin, laskin ja totesin: Järkiratkaisu olisi ollut ajastin.

Toteamukselle taustaa: Vaimo hankki ennen joulua meille pihakuuseen jouluvalot. Ajastimia on vanhastaankin muutama jo kaapissa, mutta tässä kohtaa todetaan, että laittamatta jäi. Meillä ei siis ole kellokytkintä noissa pihan kuusivaloissa!

Fakta aiheesta: Jouluvaloja ei kannata pitää koko ajan päällä. Valojen sammuttaminen yöksi ja päivän valon aikaan vähentää kulutusta. Esimerkiksi kellokytkimen käyttöä kannattaa vakavasti harkita.

    Joulukuusen kynttilät: Valot sytytetään itsenäisyyspäivänä, ja niitä pidetään päällä 6 tuntia päivässä maaliskuun puoliväliin saakka, yhteensä 100 päivää. Sähkönkulutus: 53,5 W x 100 x 6 h = 32,1 kWh ja sähkön hinnalla 11,54 c/kWh valojen käyttö maksaa 3,71 euroa.Sama juttu, mutta ilman ajastusta. Eli valot sytytetään itsenäisyyspäivänä, ja niitä pidetään päällä 24 tuntia päivässä maaliskuun puoliväliin saakka, yhteensä 100 päivää. Sähkönkulutus: 53,5 W x 100 x 24 h = 128,4 kWh ja sähkön hinnalla 11,54 c/kWh valojen käyttö maksaa 14,82 euroa.

Lopputoteamus: Jos kellokytkin maksaisi jotain viiden euron kieppeillä niin ajastettuna sitä olisi maaliskuun puolivälissä lamppuja pois kerätessä säästänyt monta euroa vaikka joutuisi kalliin kellokytkimen valojen lisäksi ostamaan… Niin ja olisi taas yksi kellokytkin enemmän kaapissa tuleville jouluille ja jouluvaloille.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)