vedenkulutus

Nyt kun kaupunkielämä ja osakeyhtiömuoto on (ainakin toistaiseksi) ohi ja takana, niin on mielenkiintoista muistella/tutkailla meidän ja muiden vedenkulutusta. Yhtiössämme kun oli huoneistokohtaiset mittarit ja kulut myös sen mukaan.

Katsotaanpa —>


vedenkulutus_huoneisto.jpg
Kuvassa meidän huoneiston kulutus keskiarvoina viimeiseltä viideltä vuodelta. Ylemmässä kuvassa kuvattuna huoneistomme keskimäärinen kuukausikulutus kyseisenä kalenterivuotena. Alemmassa kuvassa päiväkohtainen keskiarvokulutus litroina huoneistokohtaisesti (sisinen viiva), punertava viiva taas kertoo keskimääräisen kulutuksen per aikuinen henkilö. Tilastokeskuksen mukainen keskimääräinen kulutus per henkilö on keltaisella viivalla kuvattu.

Vedenkulutuksemme on siis ollut huipussaan asumisemme ensimmäisinä vuosina ja tasaista laskua siitä eteenpäin. Taloutemme, johon on kuulunut kaksi henkilöä, on kuluttanut vettä keskimääräisesti vähemmän kuin mitä suomalaiset yleensä. Mielenkiintoista, vaikka en nyt pysty sanomaan, että edes säästelisimme vedenkäytössä. Ehkä pesemme pyykkiä harvemmin kuin mitä muut? Toisaalta kaikki vettä käyttävät kodinkoneet ovat energialuokaltaan A:ta ja myös vettä säästävää. Tiedä sitten onko sillä vaikutusta? Osa, ehkei kuitenkaan iso, vedenkulutuksesta menee myös ison, noin 600 litraa, akvaarion huoltamiseen.

vedenkulutus_taloyhtio.jpg
Kuvassa taloyhtiömme kulutus keskiarvoina viimeiseltä viideltä vuodelta. Ylemmässä kuvassa kuvattuna yhtiömme keskimääräinen kuukausikulutus kyseisenä kalenterivuotena. Alemmassa kuvassa päiväkohtainen keskiarvokulutus litroina huoneistokohtaisesti (sininen viiva). Tilastokeskuksen mukainen keskimääräinen kulutus per henkilö on keltaisella viivalla kuvattu.

Keskimäärin siis taloyhtiössämme kulutetaan vettä vähemmän kuin mitä Suomessa yleisesti, vaikka ajateltaisiin, että kutakin huoneistoa asuttaa vain yksi henkilö. Toki yhtiön huoneistot ovat vaihtelevasti asutettuja. Onpa osa asunnoista tässä vuosien varrella ollut tyhjilläänkin ainakin osan vuodesta, joten keskiarvokulutukset luonnollisesti heittelevät näiden mukaan. Huoneistojen asukaslukumäärä viimeisen mittauksen aikana oli välillä 0-5.

Loppuun voisi vielä ottaa vertailuluvuiksi erään huoneiston (kaksi aikuista, kolme lasta) lukemat ajalta vuodelta 2005:

    Kokonaiskulutus 161,9 kuutiota (meillä 67,3), kuukausittainen keskiarvokulutus 14,1 kuutiota (meillä 5,9), päiväkohtainen keskiarvokulutus 469 litraa (meillä 195). Henkilökohtainen päiväkulutus (lasketaan lapset puolikkaina) 134 litraa (meillä 98 litraa).

Ja loppuun linkkivinkki tilastolliset lukemat kotitalouksien kulutuksista (sähkö, vesi, lämmitys).

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)